Οικονομία

Σόιμπλε: "Η Ελλάδα κινδυνεύει με ξαφνική χρεοκοπία"

Την ώρα που γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε για άλλη μια φορά εμφανίζεται σκληρός και κυνικός, θέτοντας θέμα... ξαφνικής χρεοκοπίας για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, με συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Κυριακή στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος για μια «ξαφνική χρεοκοπία» της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η εμπειρία από άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά σε πτώχευση, ενώ δε θέλησε να κάνει προβλέψεις για μια πιθανή ημερομηνία που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέφυγε να απαντήσει και υποστήριξε πως «υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί να απαντήσει με τη λογική ένας πολιτικός».

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η Γερμανία είναι αποφασισμένη να πράξει το παν για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, υπό λογικές όμως προϋποθέσεις. «Αυτό δε θα προσκρούσει σε εμάς», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει σύμπνοια με την καγκελάριο Μέρκελ. Επίσης, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για μια πιθανή συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Επίσης, επανέλαβε ότι δεν αναμένει μια τελική συμφωνία του τύπου «μεταρρυθμίσεις για ρευστό» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη του στον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «και οι δυο μας είμαστε υπουργοί Οικονομικών, φέρουμε ευθύνες και συνεργαζόμαστε καλά». «Τα μέσα ενημέρωσης», είπε ο κ. Σόιμπλε, «έκαναν τον κ. Βαρουφάκη τούπερ σταρ και τώρα τον αποδομούν. Και το ένα και το άλλο είναι λάθος».

Σχόλια