Οικονομία

ΓΕΩ/ΤΕΕ-ΟΑΣΝΗ ζητούν προστασία των ελιών από την Xylella

Σήμα κινδύνου προς την Πολιτεία και τις υπηρεσίες της από τον αγροτικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας για το βακτήριο Xylella fastidiosa που έχει καταστρέψει χιλιάδες ελαιόδεντρα στην Απουλία της Ιταλίας και με φυτώρια μεταφέρθηκε και στα βόρεια της χώρας.

Το ΓΕΩ/ΤΕΕ-Παράρτημα Κρήτης διά της αντιπροέδρου του, Ευγενείας Στυλιανού, και ο γ.γ. της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης διαβεβαιώνουν πως κρούσμα δεν υπάρχει στη χώρα, αλλά σε όλους τους τόνους προειδοποιούν Πολιτεία και παραγωγούς πως η όποια μεταφορά φυτωρίων ελιάς, αμπελιού ή άλλου είδους φυτού χωρίς πιστοποίηση και έλεγχο εγκυμονεί κίνδυνο για τις καλλιέργειες των παραπάνω ειδών και καταστροφή για την αγροτική οικονομία.

Μάλιστα και οι δύο επισημαίνουν ότι περιμένουν οι έλεγχοι από την Πολιτεία να είναι καθημερινοί και σχολαστικοί, καθώς από την αρχή είναι ενήμεροι για τις συνέπειες μεταφοράς τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι φοβούνται ότι το βακτήριο της μπορεί, αν φτάσει στη χώρα από την Ιταλία, να καταστρέψει το σύνολο των καλλιεργειών τους και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία της περιοχής, αφού δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής του, παρά μονάχα η καταστροφή και το κάψιμο του δέντρου.

Σχόλια