default-image

Προς μια οικονομία χωρίς μετρητά η Δανία

Οικονομία
Προς μια οικονομία χωρίς μετρητά η Δανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενα βήμα πιο κοντά σε μια οικονομία χωρίς μετρητά θέλει να φέρει την Δανία η κυβέρνηση της χώρας, προτείνοντας την Τετάρτη να καταργηθεί η υποχρέωση που έχει επιβληθεί σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής να δέχονται πληρωμές σε ρευστό.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Δανών σήμερα, αντί μετρητών χρησιμοποιεί το MobilePay, μια εφαρμογή για smartphones, με την οποία μεταφέρονται χρήματα σε άλλα τηλέφωνα και σε καταστήματα. Αλλωστε, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία είναι οι τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα κατέχουν τα πρωτεία όσον αφορά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

Η κυβέρνηση πρότεινε από το 2016 την κατάργηση της νομικής δέσμευσης που βρίσκεται σε ισχύ για μια σειρά καταστημάτων, όπως βενζινάδικα, εστιατόρια και καταστήματα ενδυμάτων, να δέχονται πληρωμές σε μετρητά.

Η συγκεκριμένη εισήγηση περιλαμβάνεται στη δέσμη των προεκλογικών κυβερνητικών προτάσεων που αφορούν αναπτυξιακά μέτρα για τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το κοινοβούλιο, όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνει η ψηφοφορία. Πάντως, δεν αναμένεται να συναντήσει ισχυρές αντιρρήσεις, καθώς οι Δανοί χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές ακόμη και για μικρές καθημερινές συναλλαγές ή για να αγοράσουν ένα πακέτο τσίχλες από το παντοπωλείο της γειτονιάς τους.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο Finansraadet, με μια οικονομία απαλλαγμένη από τα μετρητά, τα καταστήματα θα εξοικονομήσουν τα χρήματα που επενδύουν σήμερα για μέτρα ασφαλείας αλλά και τον χρόνο που σπαταλούν οι ταμίες δίνοντας ρέστα.

Από την άλλη πλευρά, αναπτύσσεται το αντεπιχείρημα ότι η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πληρωμών θα αυξήσει τις απάτες και το οικονομικό έγκλημα, όπως στην περίπτωση της Σουηδίας, όπου την τελευταία δεκαετία έχουν διπλασιαστεί τα εγκλήματα αυτού του είδους.

Την υποστήριξή του στο εγχείρημα των οικονομιών χωρίς μετρητά έχει εκφράσει στο παρελθόν και ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Πηγή: greekamericannewsagency.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News