Οικονομία

Βγάζει μόνος του όσα βγάζουν.... 50.000 οικογένειες!

Ακόμη και οι λιγότερο ακριβοπληρωμένοι fund managers, βγάζουν αρκετά για να ζήσουν... 20.000 ή και... 50.000 οικογένειες!

Οι αμοιβές τους προκαλούν ίλιγγο. Είναι τα "χρυσά παιδιά" του καπιταλισμού, έχοντας ξεπεράσει (εδώ και πολλά χρόνια) σε εισοδήματα τους επιτυχημένους CEO των πολυεθνικών, οι αστρονομικές αμοιβές των οποίων μοιάζουν... ψίχουλα μπροστά σε αυτά που βγάζουν. Είναι οι διαχειριστές των μεγαλύτερων funds παγκοσμίως, άνθρωποι που βγάζουν ετησίως δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο Κένεθ Γκρίφιν του fund Citadel βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των 25 πιο ακριβοπληρωμένων fund managers για το 2014 με τις αμοιβές του να έχουν φθάσει το 1,3 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το περιοδικό Investor's Alpha, που συντάσσει κάθε χρόνο τον σχετικό κατάλογο, υπογραμμίζει ότι το περασμένο έτος ήταν αισθητά μειωμένες οι αμοιβές των fund managers, το ενδιαφέρον στοιχείο του καταλόγου είναι η απουσία ηχηρών ονομάτων όπως και ο Τζον Πόλσον ή ο Ρόμπερτ Σιτρόν της Discovery Capital Management.

Συνολικά οι αμοιβές των fund managers περιορίστηκαν πέρυσι στα 11,62 δισ. δολ., ποσό λίγο μεγαλύτερο από το ήμισυ των 21,5 δισ. δολ. του 2013 και περίπου ίσο με του 2008.Ο μέσος όρος αμοιβών των διαχειριστών κεφαλαίων ήταν μόλις 467 εκατ. δολ. πέρυσι, αισθητά κατώτερος από τα 846 εκατ. δολ. του 2013. Στον φετινό κατάλογο, που συντάσσεται επί 14 χρόνια, εισήλθαν όσοι είχαν αμοιβές ύψους άνω των 175 εκατ. δολ..

Η λίστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους manager

Κενεθ Γκρίφιν της Citadel με 1,3 δισ. δολάρια

Τζέιμς Σάιμονς της Renaissance Tech. με 1,2 δισ. δολάρια

Ρέιμοντ Ντάλιο της Bridgewater Associates με 1,1 δισ. δολάρια

Γουίλιαμ Ακμαν της Pershing Square Cap. Man. με 0,95 δισ. δολάρια

Ισραέλ (Ιζι) Ενγκλαντερ της Mellinium Managment με 0,9 δισ. δολάρια

Μάικλ Πλατ της BlueCrest Capital Man. με 0,8 δισ. δολάρια

Λάρι Ρόμπινς της Glenview Capital Man. με 0,57 δισ. δολάρια

Ντέιβιντ Σο της D.E. Shaw Group με 0,53 δισ. δολάρια

Ο. Αντρέας Χαλβόρσεν της Viking Global Invest. με 0,45 δισ. δολάρια

Τσαρλς (Τσέις) Κόλμαν της Tiger Global Managment με 0,43 δισ. δολάρια

Τα χρήματα που βγάζει ο Κένεθ Γκρίφιν είναι περισσότερα από τις συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) του συνόλου των ΔΕΚΟ στην Ελλάδα, δηλαδή ένας άνθρωπος βγάζει όσα βγάζουν.... 55.000 οικογένειες!

Αυτά για όσους δεν αντιλαμβάνονται για ποιον λόγο ο σύγχρονος καπιταλισμός έχει ρίξει στα βράχια τους λαούς όλης της υφηλίου: προκειμένου μια χούφτα άνθρωποι να βγάζουν ατέλειωτα δισεκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να καταδικαστούν στην απόλυτη φτώχεια. Έτσι δουλεύει το σύστημα...

Σχόλια