default-image

Την άλλη βδομάδα αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Οικονομία
Την άλλη βδομάδα αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί έχουν ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν λιγότερες από 50 μέρες για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

Η σχετική εφαρμογή του Taxis δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να δέχεται δηλώσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι αρκετά ασφυκτική.

Στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι εργαζόμενοι δουλεύουν και τα σαββατοκύριακα για να επιταχύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαδικασίες ώστε να ανοίξει το σύστημα, αν και ο άτυπος στόχος της επόμενης εβδομάδας μπορεί να ανατραπεί.

Κι αυτό διότι, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει να περάσει νομοθετικές αλλαγές αναφορικά με το μπόνους συνεπών φορολογουμένων (έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή), το οποίο "ψήνεται" εδώ και εβδομάδες, τις εκκρεμότητες με τα ανείσπρακτα ενοίκια (προς το παρόν παρά τις διαβεβαιώσεις δεν εξαιρούνται από το φόρο) και τα μπλοκάκια (μισθωτοί οι οποίοι έχουν και αμοιβές από δελτίο παροχής υπηρεσιών θα φορολογηθούν για το μπλοκάκια με 26% από το πρώτο ευρώ), θα χρειαστούν νέες αλλαγές στο Έντυπο Ε1 και στις διαδικασίες αυτόματης εκκαθάρισης, οπότε οι πύλες των ηλεκτρονικών δηλώσεων θα αργήσουν κι άλλο να ανοίξουν.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου, ωστόσο η καθυστέρηση στο άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής αναμένεται να οδηγήσει σε μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας.

Ήδη φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων να επεκταθεί έως τις 31 Ιουλίου, ήτοι να συμπέσει με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Όπως αναφέρουν εάν δεν υπάρξει παράταση της προθεσμίας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να εξελιχθεί η όλη διαδικασία εγκαίρως θα πρέπει να μπαίνουν σε ημερήσια βάση στο Τaxis στο διάστημα 11 Μάιου-30 Ιουνίου περίπου 110.000 δηλώσεις.

Αυτό κρίνεται ως ιδιαιτέρως δύσκολο από τους φοροτεχνικούς, οι οποίοι αμφισβητούν και την ικανότητα του Τaxis να ανταποκριθεί στην παράλληλη διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων.

Μια μετάθεση υποβολής των δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου θα μείωνε μεσοσταθμικά τον όγκο των δηλώσεων σε ημερήσια βάση από τις 110.000 δηλώσεις στις 68.200 δηλώσεις, κάνοντας τη διαδικασία πιο διαχειρίσιμη.

Επιτακτική κρίνεται η παράταση, καθώς σαν να μην έφτανε το σύντομο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις, στην απόφαση της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου περιγράφεται και ένα κατεβατό δικαιολογητικών τα οποία κατά περίπτωση συνυποβάλλονται με τη δήλωση ή φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News