Οικονομία

Εμπλοκή στο Brussels Group για απολύσεις-συλλογικές συμβάσεις

Νέα εμπλοκή σημειώθηκε το Σάββατο στο Brussels Group, κατά τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών μας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, η εμπλοκή αφορά στις ομαδικές απολύσεις, ενώ οι δανειστές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να μη νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι ελληνικές ομάδες των διαπραγματευτών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες επιχείρησαν με στοιχεία να αναδείξουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις είναι νομικό κεκτημένο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και ότι λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης.

Και παρόλο που το προηγούμενο διάστημα υπήρχε αισιοδοξία στην Αθήνα καθώς είχαν παρατηρηθεί συγκλίσεις τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις ιδιωτικοποιήσεις, τώρα φαίνεται πως το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών παραμένει, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι το σημείο των εργασιακών δικαιωμάτων όπως και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι κόκκινες γραμμές γι' αυτήν.

Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει ναι μεν δημοσιονομικά μέτρα, αλλά τέτοια που δε θα θίγουν όσους πλήρωσαν τα χρόνια της κρίσης.

Στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τουλάχιστον 25 άτομα, ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία και προτάσεις με τους τεχνοκράτες των θεσμών, προκειμένου να βρεθεί λύση στα περισσότερα ζητήματα-"αγκάθια".

Πληροφορίες ήθελαν την ελληνική πλευρά να ετοιμάζει αίτημα για έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα, κάτι που ωστόσο φαίνεται ως ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο, καθώς ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με θέμα και την Ελλάδα.

Ο ίδιος πάντως χθες για πρώτη φορά μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» να μιλήσουμε για «σημείο καμπής» που θα αλλάξει το κλίμα.

«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Σχόλια