default-image

Πώς θα τελειώσει η "ελληνική αναταραχή"

Οικονομία
Πώς θα τελειώσει η "ελληνική αναταραχή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ως προς το πως θα διαχειριστούν η Ελλάδα και οι δανειστές το τέλος της "ελληνικής κρίσης".

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times το πρόβλημα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα λυθεί και υπάρχει μια απτή αίσθηση ότι η αναταραχή με την Ελλάδα πλησιάζει σε κάποιο είδος φινάλε. Ποιο μπορεί να είναι αυτό;  

Οι πιθανότητες που έχει μπροστά της η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας Μάρτιν Σάντμπου, είναι οι εξής: να αποφύγει τη χρεοκοπία ή να μπορέσει να διαχειριστεί ένα bank run που μπορεί να προκύψει στην πορεία. Και στις δύο περιπτώσεις θα καταφέρει να ξεφύγει από το Grexit. Σε άλλη περίπτωση, θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική στήριξη από την Ευρωζώνη μέσω μιας μορφής αναχρηματοδότησης του χρέους της, κυρίως από την ΕΚΤ, που ωριμάζει αυτό το καλοκαίρι, ενώ μια έσχατη περίπτωση είναι ο άνευ όρων δανεισμών προς τις ελληνικές τράπεζες (πάλι από την ΕΚΤ).

Σύμφωνα με το άρθρο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κούρεμα που απαιτήσει η ΕΚΤ από την Τράπεζα της Ελλάδας μετά από μια ελληνική χρεοκοπία. Σήμερα, κατά μέσο όρο, είναι περίπου στο 40% κάτι που αφήνει περιθώρια για επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ ρευστότητας στις τράπεζες. Εάν υπάρξει χρεοκοπία, τότε η ΕΚΤ θα ανεβάσει το κούρεμα στο 75%, τότε τα χρήματα θα μειωθούν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και φυσικά θα προκληθεί πανικός. Σε ποσοστό 90%, το ποσό της ρευστότητας που θα μπορούσε να παρέχεται να είναι μικρότερο από ότι σήμερα και έτσι θα πρέπει οι τράπεζες να το πληρώσουν μόνες τους. Και, πάλι όμως, αυτό δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας.

Τα ενδεχόμενα

Το κούρεμα θα μπορούσε να είναι μικρότερο του 75%, αν η Ελλάδα τιμήσει μέρος των υποχρεώσεών της. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να τιτλοποιήσουν μερικά από τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα και να τα χρησιμοποιήσουν ως colleteral. Τρίτον, οι έλεγχοι κεφαλαίων θα περιορίσουν την ανάγκη για ρευστότητα και τέταρτον οι τράπεζες θα μπορούσαν να αναδιοργανωθούν σε βάρος μεγάλων καταθετών (κούρεμα) και να μειώσουν την ανάγκη για ρευστότητα. Όλες αυτές οι επιλογές θα μπορούσαν να συνδυαστούν.

Κατά τον αρθρογράφο, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αρκετό, έτσι το Grexit φαντάζει ως μια πραγματική πιθανότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να επικροτηθεί, γράφει ο Σάντμπου. «Εκείνοι που πιστεύουν πως θα έκανε καλό στην Ελλάδα μια επιστροφή στη δραχμή, θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά τι συνέβη στην Αργεντινή, όταν άφησε τη πρόσδεσή της στο δολάριο. Η υποτίμηση έκανε λίγα για να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά έκανε πολλά για να αναδιανείμει τον πλούτο. Η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων συνεισέφεραν στην ανάπτυξη της Αργεντινής, αλλά αυτή την ανάρρωση, η ολιγαρχική Ελλάδα, την χρειάζεται ως έναν άλλον Πελοποννησιακό Πόλεμο».

Η επίδραση του Grexit

Σύμφωνα με τους Financial Times, ένα νέο έγγραφο της ΕΚΤ ποσοτικοποιεί τη ζημιά που έχουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης από ένα Grexit. Υπάρχει μια ισχυρή υπόθεση ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι φερέγγυα, αλλά δεν έχει ρευστότητα. Το χρέος της έχει «τεντωθεί» στο μέλλον, αλλά αντιμετωπίσει κάποιες σημαντικές πληρωμές αυτό το καλοκαίρι προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Από την άλλη, οι εταίροι πιέζουν την Ελλάδα να ακολουθήσει τα λάθη του παρελθόντος που οι ίδιοι της επέβαλαν και τα οποία συρρικνώνουν την οικονομία της και κάνουν αδύνατη την αποπληρωμή του χρέους της.

Υπάρχει η άποψη ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να πιέσει την Ευρωζώνη σχετικά με την παράταση της διάρκειας των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ. Όμως, όλα αυτά είναι μια πολιτική απόφαση που είναι απίθανο να συμβεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News