Οικονομία

Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αποφανθεί για το εάν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας, είναι ή όχι αντισυνταγματική.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης  ως φορέας της Γενικής Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα και ζητεί την αναστολή και την ακύρωσή της.

Μάλιστα χαρακτηρίζοντας την ΠΝΠ «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» επισημαίνει ότι θα φέρει βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ τονίζει πως είναι αντισυνταγματική καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι..

Τονίζεται ακόμη ότι στην ΠΝΠ δεν μνημονεύεται καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στην έκδοσή της  «αντίθετα, η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθώς μάλιστα η δημοσιονομική κρίση μαστίζει την χώρα ήδη από το έτος 2010».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια