default-image

Plan B για την Ελλάδα υπαινίσσεται ο Σόιμπλε

Οικονομία
Plan B για την Ελλάδα υπαινίσσεται ο Σόιμπλε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη διαδικασία για την ενοποίηση της Γερμανίας παρομοίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσα γίνονται σήμερα σχετικά με την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε αν η ευρωζώνη διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου ενός Grexit είπε:

«Aν είχα ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι είχαμε σχέδιο ενοποίησης (για τη Γερμανία) όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν τελείως».

Πρόσθεσε δε ότι το να τίθεται αυτή η ερώτηση - σχετικά με ενδεχόμενο Grexit - σε έναν υπεύθυνο πολιτικό εμπεριέχει ένα άλυτο δίλημμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ωστόσο πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μία χρεοκοπία.

Ωστόσο έσπευσε να πετάξει εκ νέου "καρφί" λέγοντας ότι «η ερώτηση για το αν το γεγονός πως θα κάνουμε τα πάντα θα έχει κάποια επίδραση δεν μπορεί να απαντηθεί».

«Ασφαλώς υπάρχει μεγάλη δόση φαντασίας στο τι θα μπορούσε να συμβεί» αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, «αλλά κάθε υπεύθυνο μέλος του Eurogroup ή κάθε υπεύθυνος πολιτικός θα απαντούσε σε αυτή την ερώτηση με ένα "ναι, ξέρουμε τι θα μπορούσε να συμβεί". Αν απαντούσε με "όχι" όπως έχω κάνει εγώ με το να μη δεχθώ την ερώτηση, τότε όλοι ξέρουμε ότι δε θα με πιστεύατε», συμπλήρωσε για το θέμα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται λίγη ώρα μετά τις αναφορές Βαρουφάκη ότι δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο Β για την Ελλάδα γιατί αυτό θα ήταν πράξη κατά της Ευρώπης.

Επιφυλάξεις Βάιντμαν για έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες

Επιφυλάξεις σχετικά με την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα δήλωσε ότι διατηρεί ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Βundesbank), καθώς, όπως υποστήριξε, η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών δεν έχει βελτιωθεί.

«Όπως γνωρίζετε, προβληματίζομαι σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν κάνουν τα πάντα, προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση ρευστότητάς τους», ανέφερε σχετικά ο κ. Βάιντμαν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας.

Δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα έκανε το πρωί του Σαββάτου και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Ντούσαν Μράμορ, που φάνηκε τελείως ξεκάθαρος για τις προθέσεις του. «Αυτό που συζήτησα ήταν το τι θα κάνουμε αν... το νέο πρόγραμμα δεν θα είναι έτοιμο εγκαίρως για την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να αυτοχρηματοδότηθει και να βελτιώσει τη ρευστότητά της».

Παρ' όλα αυτά αρνήθηκε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτό θα σημάνει και την αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Ένα σχέδιο Β μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα», δήλωσε ο Μράμορ, η πρότασή του οποίου υποστηρίχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup από τους ομολόγους του σε Σλοβακία και Λιθουανία κατά έναν ανώτατο αξιωματούχο της ευρωζώνης που επικαλείται η Wall Street Journal.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News