default-image

Με Σγουρίδη σήμερα και Αποστόλου αύριο οι αγρότες

Κρήτη
Με Σγουρίδη σήμερα και Αποστόλου αύριο οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη σημασία για το μέλλον της αμπελουργίας στην Κρήτη αλλά και γενικότερα των αγροτών έχουν οι επαφές που θα γίνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα, με σημαντικότερη εκείνη της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, καθώς θα έχει συνάντηση αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα με τον κατεξοχήν αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα για θέματα παραγωγής προϊόντων, τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου.

Ταυτόχρονα όμως, σε επίπεδο Κρήτης αρχίζει από σήμερα και την περιοδεία του στο νησί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης, που κάνει το ξεκίνημα από τα Χανιά και το Σάββατο θα βρίσκεται στο Ηράκλειο. Όλες αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν με στόχο να υπάρξει ξεκάθαρο αποτέλεσμα, αφού θα κληθούν οι κυβερνητικοί παράγοντες να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να δώσουν απαντήσεις σε επιμέρους ζητήματα, που συμπληρώνουν το κομμάτι της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. σε επίπεδο Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιού σε συνδυασμό με τη δυναμική συνεισφορά του στον τομέα της παραγωγής τροφίμων για τους Έλληνες!

Στα Χανιά θα βρίσκεται σήμερα ο Παναγιώτης Σγουρίδης. Στη διάρκεια της ημέρας θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο. Και μεθαύριο Σάββατο θα βρίσκεται στις 11 το πρωί στην αίθουσα της ΕΑΣΗ, όπου και θα μετέχουν οι ΕΑΣ του νομού Ηρακλείου, η ΚΣΟΣ, η ΟΑΣΝΗ και η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, εκτός βέβαια από τους βουλευτές, ευρωβουλευτές και τους παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης. Στη σύσκεψη θα τεθούν θέματα που σχετίζονται με τις καταστροφές στα αμπέλια, το φορολογικό των αγροτών, τη νέα ΚΑΠ και τα βοσκοτόπια.

Κρίσιμη συνάντηση

Η πιο κρίσιμη συνάντηση όμως - καθώς πρόκειται για υπουργό με ευθύνη στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα κατά 90% - είναι αυτή που θα έχει αύριο στις 2:30 μ.μ. στην Αθήνα με τον Βαγγέλη Αποστόλου, μετά από διαμεσολάβηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη - το προεδρείο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης (οργάνωση που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και επίσημα συνδικαλιστικά μέσα από εκλογές).

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι το κυρίαρχο θέμα που θα τεθεί, εκτός από αυτό της αναμπέλωσης στην Κρήτη, θα είναι αυτό της φορολόγησης των αγροτών. Τα στοιχεία είναι δραματικά. «Αυτή τη στιγμή, 5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Και άλλα 4,5 εκατομμύρια στις περιφερειακές πόλεις της χώρας. Περίπου μισό εκατομμύριο ζει στην ύπαιθρο. Και από αυτούς τους Έλληνες παράγουν προϊόντα μόλις οι 200 με 250 χιλιάδες. Και αυτά είναι επίσημα στοιχεία που θα τα επικαλεστούμε στη συνάντησή μας με τον κ. Αποστόλου».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι προς τον κ. Αποστόλου θα τεθεί και το ζήτημα της εφαρμογής της μελέτης αναμπέλωσης. «Αλλά για να εφαρμοστεί η πολύ καλή μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών», τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης, «θα πρέπει να βρεθεί το εργαλείο. Δηλαδή χρηματοδότηση της υλοποίησης της μελέτης. Αλλιώς θα είναι μια μελέτη όπως αυτή του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά και του αεροδρομίου Καστελίου, που θα περάσουν 30 χρόνια και δε θα έχει υλοποιηθεί στην πράξη».

Οι αμπελουργοί θα θέσουν προς τον Βαγγέλη Αποστόλου ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα: Αν ξαφνικά η Ελλάδα βρεθεί σε μια πολύ κακή συγκυρία και αντιμετωπίσει αδυναμία εισαγωγών, ποιοι θα έχουν παραμείνει στην ύπαιθρο για να παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες του ελληνικού λαού; Άραγε έχει καταλάβει ο απλός Έλληνας πολίτης ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα δεν έχει ούτε αλεύρι για να καλύψει τις ανάγκες της στο ψωμί;

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News