default-image

Στο "κόκκινο" και πάλι η υγεία

Κρήτη
Στο "κόκκινο" και πάλι η υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες αντιδράσεις στο χώρο της υγείας από χθες το βράδυ, μετά την εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των νοσοκομείων.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του υπό το βάρος της αναστάτωσης που προκλήθηκε αναφέρει:

«Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση με την ΠΝΠ διασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για τη χώρα και ταυτόχρονα την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου 15νθημέρου.

Το υπουργείο Υγείας εγγυάται σε κάθε περίπτωση την απαραίτητη χρηματοδότηση και ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων».

Στο μεταξύ, ο ΕΟΠΥΥ έχει στο ταμείο του μόνο 35 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, την εφορία και την αποζημίωση των ασφαλισμένων. Η τελευταία κρατική επιχορήγηση που έλαβε (43 εκατ. ευρώ) ήταν τον Ιανουάριο ενώ το Φεβρουάριο πήρε επίσης 150 εκατ. ευρώ, μόνο από το ΙΚΑ, για να εξοφλήσει υποχρεώσεις του Ιανουαρίου.

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ζητά η Ν.Δ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη:

«Το πρωί το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε με επίσημη διαρροή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ ότι δεν του ζητήθηκε να δεσμευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Διαβεβαίωνε μάλιστα ότι δε θα χρειαστούν ούτε στο μέλλον να δοθούν.

Την ίδια στιγμή απέστελλε σε όλα τα νοσοκομεία ρητή εντολή μεταφοράς των διαθεσίμων τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Κουρουμπλής δεν μπορεί να σταθεί πλέον ούτε ένα λεπτό στη θέση του».

Έντονη υπήρξε η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μιλά για «ταμειακό πανικό» της κυβέρνησης:

«Ο ταμειακός πανικός της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα του πολιτικού της εγκλωβισμού σε ψέματα και τυχοδιωκτισμούς. Όχι μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες ή προεκλογικά, αλλά όλη την περίοδο της εύκολης "αντιμνημονιακής" δημαγωγίας.

Τώρα η κυβέρνηση κάνει τη σκληρή διαπραγμάτευση με ποιον, με την τρόικα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ή με τους δήμους, τις περιφέρειες, τα πανεπιστήμια;

Στο χορό μπαίνουν επιπλέον τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και τα διαθέσιμα των νοσοκομείων!

Τι λέει σε όλους αυτούς τους φορείς η κυβέρνηση; "Ελάτε να κάνετε το πατριωτικό σας καθήκον ή ελάτε να καλύψετε, όπως-όπως, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης;".

Με ποιον τρόπο εγγυάται η κυβέρνηση την επιστροφή των χρημάτων αυτών; Από την είσπραξη μελλοντικών φόρων ή από τις δόσεις του μνημονίου 3 που θα υπογράψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News