default-image

Αύξησε κατά 1,5 δισ. τον ELA η ΕΚΤ

Οικονομία
Αύξησε κατά 1,5 δισ. τον ELA η ΕΚΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαψεύστηκαν με ιδιαίτερα... παταγώδη τρόπο οι φημολογίες που ήθελαν την Ευρωπαϊκή ΚΕντρική Τράπεζα όχι μόνο να μην αυξάνει, αλλά να... μειώνει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ ανταποκρινόμενο στο αίτημα της ΤτΕ, προχώρησε σήμερα Τετάρτη σε νέα αύξηση και μάλιστα κατά το εντυπωσιακό 1.5 δις, που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι φήμες τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο για σκληρή γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει η ΕΚΤ ως προς το ύψος που παρεχόμενου ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

ΗΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το όριο στα 75,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει το Reuters, επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σημειώνει πως μπορεί να ανέβασε το όριο, αλλά διατηρεί την πίεση προς την Αθήνα έτσι ώστε να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές.  

Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο απ' ότι στις προηγούμενες ανάλογες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας (την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε το όριο κατά 1,2 δισ.), γεγονός πιθανότατα όχι άσχετο με την αναμενόμενη μείωση των καταθέσεων από τη μεταφορά πόρων που έχουν οι φορείς της Γενικής Διεύθυνσης προς την ΕΚΤ για να γίνουν ρέπος.

Κατά τις ίδιες πηγές, το περιθώριο που έχει μείνει, καθώς δεν είχε γίνει χρήση του συνόλου των προηγούμενων ορίων είναι συνολικά 2,9 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News