default-image

Τα... βρηκε τα 400 εκατ. ευρώ ο Δημήτρης Μάρδας

Οικονομία
Τα... βρηκε τα 400 εκατ. ευρώ ο Δημήτρης Μάρδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις μιάμιση ώρα διήρκεσε το... κενό των 400 εκατ. ευρώ που είχε αποκαλύψει το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Τόσο χρειάστηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου για να διαπιστώσουν ότι τα 400 εκατ. Ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κανονικά οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για τον Απρίλιο, υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα ο κ. Μάρδας αποκάλυψε πως τα λεφτά υπάρχουν και το οικονομικό επιτελείο τα βρήκε μετά από συσκέψεις που έγιναν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Όπως είπε, το διάστημα που μεσολάβησε από τις πρωινές του δηλώσεις δούλεψαν στο υπουργείο και τελικά βρέθηκαν τα χρήματα, που πριν από μιάμιση ώρα ο αναπληρωτής υπουργός δήλωνε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα τα έχει στις 24 και 27 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εκπομπή Live U του Star είπε: «Πριν μιάμιση ώρα ήμουν σπίτι μου, τώρα ήρθα στο γραφείο μου. Κάναμε συσκέψεις όλη αυτή τη μιάμιση ώρα και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό. Είδαμε πόσα χρήματα μπορούν να έρθουν αμέσως και θεωρούμε ότι, σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε, θα ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Για το Μάιο... βλέπουμε

Ο κ. Μάρδας απαντώντας στην ερώτηση πού βρέθηκαν τελικά τα χρήματα είπε πως «υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς όμως εξακολουθούμε και ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο "μαξιλάρι" γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και το Μάιο».

Επίσης ο κ. Μάρδας είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με δημόσιες εταιρείες, όπως η ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια να βρεθούν χρήματα και ξεκαθάρισε:

«Δε μας ενδιαφέρει αυτό καθαυτό το ποσό των 400 εκατ., που θεωρούμε ότι θα το καλύψουμε, αλλά εμείς θέλουμε ένα μεγάλο σύνολο αποθεμάτων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε απρόσμενο υπάρξει. Στόχος μου είναι τα 2,5 δισ., τα οποία τα χρειάζομαι για να καλύψουν και οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει και το Μάιο».

Τι είχε αποκαλύψει το πρωί ο κ. Μάρδας

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κ. Μάρδας είπε πως η κυβέρνηση για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στις 24 και 27 Απριλίου χρειάζεται 400 εκατ. ευρώ. «Αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά, «χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες. Μπορεί η ρύθμιση των 100 δόσεων να καλύψει ή και να υπερκαλύψει το κενό, όμως αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα», είπε ο κ. Μάρδας. «Στην περίπτωση όμως που η κυβέρνηση δεν πιάσει το στόχο των 100 δόσεων, τότε τα αποθεματικά από Δήμους, Περιφέρειες και φορείς θα χρησιμοποιηθούν για να σώσουν την κατάσταση».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραδέχτηκε πως υπάρχει οικονομική ασφυξία. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα είπε ο κ. Μάρδας, δήλωσε πως είναι γνωστό ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας και ανέφερε πως, «αν δεν κάναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα μας έλειπαν λεφτά».

Ωστόσο, υποστήριξε πως ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν επειδή δεν υπήρχε νομοσχέδιο και δε θα μπορούσε να περάσει κάποια τροπολογία, ενώ πρόσθεσε πως «για πρακτικούς λόγους προχωρήσαμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News