default-image

Απέτυχε παταγωδώς η τρόικα, αλλά... πέρα βρέχει

Οικονομία
Απέτυχε παταγωδώς η τρόικα, αλλά... πέρα βρέχει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρετικά δηκτικό προς την τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας είναι το άρθρο της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, που ξεγυμνώνει όλη την αποτυχία της "μεταρρύθμισης" που επέβαλλαν οι δανειστές και τους ψέγει γιατί ακόμη και σήμερα παραμένουν αμετανόητοι.

«Είναι τρομακτικό το πόσο λίγο αυτοκριτική κάνουν σήμερα οι πιστωτές της Αθήνας», αναφέρει σχόλιο της αυστριακής εφημερίδες, με τίτλο «Κακοί Έλληνες, καλή τρόικα». Η αποτυχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει συντελεστεί σε πρακτικό επίπεδο.

Σε αυτό, αναφέρει ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον, όπου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, είπε πως είναι πια καιρός να διαμορφωθεί στην Ελλάδα μια αποτελεσματική είσπραξη φόρων. «Προκαλεί έκπληξη που ο Τόμσεν δεν κοκκίνισε κάνοντας αυτές τις δηλώσεις, διότι αυτός και οι συνάδελφοί του αλωνίζουν στην Αθήνα από το 2010», σχολιάζει η Der Standard.

«Εάν όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατό να διαμορφώσει λογικά ένα συγκριτικά απλό σημείο, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, τότε η τρόικα απέτυχε τουλάχιστον το ίδιο όπως οι Έλληνες», συνεχίζει το δημοσίευμα, με το συντάκτη του σχολίου να αναρωτιέται «πού ήταν λοιπόν όλοι αυτοί οι ελεγκτές», και στη συνέχεια να συμπεράνει πως «είτε δεν έλαβαν σοβαρά τους ίδιους τους όρους τους, είτε αποδέχθηκαν κάθε καθυστέρηση».

Η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις, η γενική εξαγγελία του ΔΝΤ ότι θέλει μελλοντικά να θέτει λιγότερους όρους, είναι καλή αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη, ενώ από το Βερολίνο δεν υπάρχει καν κάποια ένδειξη πρόθεσης για αλλαγή, τονίζει ακόμη η αυστριακή εφημερίδα.

Στον κόσμο της αναπτυξιακής βοήθειας υπάρχει η χαρακτηριστική λέξη Ownership, δηλαδή ότι τα προγράμματα μπορούν να λειτουργούν μόνον εάν μια χώρα συμμετέχει στη διαμόρφωση των μέτρων και εφαρμόζει με δική της ευθύνη και ίσως αυτό θα πρέπει να συζητήσουν ΔΝΤ, Αθήνα και Βερολίνο, αναφέρει ακόμη.

Σε μια τόσο περίπλοκη υπόθεση όπως η κρίση στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι όλοι οι από έξω με τις «πανέξυπνες» συμβουλές τους, και επιπλέον μια περισσότερη αυτοκριτική της Τρόικα μπορεί να μην έκανε μεν ηπιότερα τα μέτωπα, ωστόσο η παραδοχή ότι όλοι έχουν κάνει λάθη θα μπορούσε να είναι ο πρώτος θεμέλιος λίθος για μια προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει το σχόλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News