default-image

Στη Σόφια για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

Οικονομία
Στη Σόφια για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντικείμενο τριμερούς συνάντησης υπουργών Ενέργειας τριών χωρών πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Σόφια, για την προώθηση της κατασκευής του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, από την Ελλάδα προς Βουλγαρία και Ρουμανία.

Εν όψει της συνάντησης ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε σήμερα με την πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα Εμίλια Κράλεβα.

Στόχος του κάθετου διαδρόμου είναι η διασύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων φυσικού αερίου των βαλκανικών χωρών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα διακίνησης ποσοτήτων αερίου από το Βορρά στο Νότο και αντίστροφα. Βασική συνιστώσα του Κάθετου Διαδρόμου, είναι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγορά.

Ο IGB προβλέπεται να διασυνδεθεί τόσο με τον υφιστάμενο αγωγό του ΔΕΣΦΑ, όσο και με τον αγωγό ΤΑΡ (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η μεταφορική ικανότητα του IGB θα κυμαίνεται στα 3 - 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ενώ η έναρξη των εργασιών κατασκευής του προγραμματίζεται για τις αρχές του 2016. Ο αγωγός έχει ενταχθεί και στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας.

Στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στην τριμερή υπουργική συνάντηση είναι και η χρηματοδότηση του έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News