default-image

Προ των ευθυνών της η διεθνής κοινότητα

Οικονομία
Προ των ευθυνών της η διεθνής κοινότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρήνος στη Μεσόγειο. Αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, δήλωσε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Την ανάγκη να μην είναι η Μεσόγειος νεκροταφείο ψυχών και οι χώρες του Νότου αποθήκες ψυχών, αλλά κέντρο πολιτισμού, εμπορίου, επικοινωνίας και ανθρωπιάς επισημαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά το τραγικό ναυάγιο.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνει επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Όπως λέει το σχέδιο πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν αναφέρει: «Η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι πράξεις μας πρέπει επομένως να είναι τολμηρές. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο. «Αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε», δήλωσε.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, «αλλά η σοβαρότητα των ναυαγίων δε συνδέεται μόνο με τον αριθμό των νεκρών», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι οι ιταλικές Αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που ευθύνονται για τη νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Είπε ακόμη ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να ανασυρθεί από το βυθό και το κουφάρι του αλιευτικού, για να ταφούν όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.

«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με το χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μάσκατ.

«Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πνιγούν έως ότου να αναλάβουμε δράση στην Ευρώπη; Πόσες φορές ακόμα θέλουμε να εκφράσουμε απλώς την απογοήτευσή μας και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας»; διερωτάται σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς 

Κομισιόν: «Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πνιγούν;»

«Η πραγματικότητα είναι σκληρή και για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται τολμηρά βήματα», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο που ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες.

Εν μέσω φωνών που ζητούν από την ΕΕ να αναλάβει δράση, η Κομισιόν εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, τη θλίψη της για τις τραγικές εξελίξεις στη Μεσόγειο, όχι μόνο σήμερα, αλλά επίσης τις τελευταίες ημέρες εβδομάδες.

Η Κομισιόν, όπως γράφει το in.gr, προσθέτει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τα κράτη-μέλη, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Μετανάστευσης, που όπως τονίζει θα υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου από την Κομισιόν.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσες ενέργειες, προκειμένου να εμποδίσουμε και άλλη απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς και μία συνολική προσέγγιση για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε όλες της πτυχές της», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η πραγματικότητα είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις ρίζες του», τονίζει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όσο υπάρχει πόλεμος και κακουχίες στη γειτονιά μας, κοντά και μακριά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στις ευρωπαϊκές ακτές. Και όσο οι χώρες προέλευσης και διέλευσης δε λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίσουν αυτά τα απελπισμένα ταξίδια, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο».

«Γι' αυτό μεγάλο μέρος της προσέγγισης πάνω στο οποίο εργαζόμαστε σχετίζεται με τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Γι' αυτό το σκοπό θα πραγματοποιηθεί μία κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών. Είναι κοινή ευθύνη των 28 μελών της ΕΕ και των θεσμών της ΕΕ και απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο να εργαστούν στενά πάνω στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News