Οικονομία

"Η πολιτική αυστηρής λιτότητας πρέπει να τερματιστεί"

Την ανάγκη να τερματιστεί η πολιτική αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα επανέλαβε και σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κρούγκαν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας, όπως νέες μείωσεις σε μισθούς και συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα έκανε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας με πολύ μεγάλες θυσίες. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί, χωρίς νέα δημοσιονομική προσαρμογή, πρόσθεσε, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. ο νομπελίστας οικονομολόγος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται πάντα άμεσα αποτελέσματα και ότι σημασία έχει η εφαρμογή τους. Η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει πρόοδο, αλλά η πολιτική αυστηρής λιτότητας δεν έχει αναδείξει την πρόοδο αυτή, είπε.

Για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε μεταξύ άλλων ότι και οι δανειστές της Ελλάδας αναζητούν κάποιες υποχωρήσεις από τη χώρα μας, ώστε να προχωρήσουν στην συμφωνία.

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι μπορεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα να έχουν υψηλό ρίσκο, αλλά εάν κλείσει η συμφωνία θα έχουν τελικά πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από ό,τι σε άλλες χώρες, που κυμαίνονται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.

Στη φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα.

Στη χθεσινοβραδινή του ομιλία ο κ. Κρούγκμαν προέτρεψε την Ελλάδα να δεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι μια έξοδος αυτή τη στιγμή θα ήταν «κόλαση και «θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα».

Σχόλια