Οικονομία

"Δε θα βοηθήσουμε μια χώρα που αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της"

Στην εκτίμηση ότι δε γίνεται να βοηθηθεί μία χώρα, εάν η ίδια αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της, προέβη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Brookings για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το ενδεχόμενο ενός Grexit, υπογραμμίζοντας ότι «ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε, η οποία επεκτάθηκε δυο φορές, μπορεί να πάρει την δόση που εκκρεμεί εάν οι θεσμοί δώσουν αναφορά στο Eurogroup η οποία θα λέει ότι σε γενικές γραμμές έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν ζητάμε το 100%, δεν είμαστε τόσο τέλειοι», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να σου δανείσει σε τέτοια κατάσταση.

«Εάν βρείτε κάποιους στο Πεκίνο, τη Μόσχα που είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν χρήματα, είναι εντάξει με εμάς, πάρτε τα», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, σημείωσε, «ήταν μπροστά από το πρόγραμμα, ερχόταν η ανάπτυξη, έρχονταν νωρίτερα τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ήταν σε πολύ καλό δρόμο η Ελλάδα. Τώρα έχουν νέα κυβέρνηση και ήθελε να τα αλλάξει. Είπαμε, ωραία, πείτε μας πώς σχεδιάζετε να βγείτε στις αγορές. Ρωτήστε τον κ. Βαρουφάκη για αυτό».

Συνεχίζοντας, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι δεν είναι η αναδιάρθρωση χρέους τώρα το πρόβλημα της Αθήνας, γιατί το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό για πολύ μεγάλο διάστημα. Τώρα το πρόβλημά της είναι η ανταγωνιστικότητα, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα σενάρια Grexit, υπογράμμισε ότι τα μέσα ενημέρωσης γράφουν πολλές ανοησίες. «Έχω πει σε Γερμανούς δημοσιογράφους ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν πολύ παραπάνω από τους περισσότερους στη Γερμανία», υπογράμμισε.

Σχόλια