Οικονομία

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει ποτέ καθυστέρηση πληρωμής δόσης!

Δεν ενδείκνυται στην παρούσα φάση η καθυστέρηση πληρωμών από την Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το σάλο που ξέσπασε ύστερα από δημοσίευμα των FT αναφορικά με σχετικό ελληνικό αίτημα για τη δόση του Μαίου.

«Δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΔΝΤ καθυστέρηση πληρωμής δόσεων από το ΔΝΤ τα τελευταία 30 χρόνια», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, ενώ συμπλήρωσε ότι «Το Ταμείο δεν έχει εγκρίνει ποτέ καθυστέρηση πληρωμών από αναπτυγμένη οικονομία».

Νωρίτερα, δημοσίευμα των Financial Times υποστήριζε ότι Ελληνες αξιωματούχοι απηύθυναν ανεπίσημο αίτημα για καθυστέρηση της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο η απάντηση που έλαβαν είναι πως δεν είναι δυνατόν να γίνει επαναπρογραμματισμός των αποπληρωμών.

Αν είναι αληθές αυτό το σενάριο τότε επιβεβαιώνεται και η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να αντεπεξέλθει στις επόμενες δόσεις που θα πρέπει να καταβάλει, και ότι η πιστωτική ασφυξία προκαλεί έντονο πρόβλημα στην οικονομία.

Επικαλούμενοι αξιωματούχους με ενημέρωση και από τις δύο πλευρές, οι FT αναφέρουν ότι η Αθήνα πείσθηκε να μην προχωρήσει στην υποβολή επίσημου αιτήματος αναβολής στο ΔΝΤ, στο οποίο πρέπει να καταβάλει περίπου 1 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις τον Μάιο.

Παρότι το αίτημα της Αθήνας αποκρούστηκε, οι συζητήσεις που έγιναν νωρίτερα μέσα στο μήνα αποτελούν ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, τονίζει το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους Έλληνες, σύμφωνα με το imerisia.gr, πιστωτές εμφανίζονται αβέβαιοι για το αν η Αθήνα θα μπορέσει να προχωρήσει στις πληρωμές τον Μάιο. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, δηλώνουν σίγουροι ότι το θέμα θα προκύψει εκ νέου τον Ιούνιο πριν έρθει η ώρα πληρωμής μεγαλύτερων ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Οι FT υπενθυμίζουν την άποψη στελεχών του ΔΝΤ ότι ένας αναπρογραμματισμός των αποπληρωμών μπορεί μόνο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τελείως νέου προγράμματος διάσωσης συμπληρώνοντας ότι αν η Ελλάδα αποτυχεί να καταβάλει μια δόση θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ταμείο, κάτι που στο παρελθόν έχουν κάνει μόνο χώρες όπως το Ζαίρ και η Ζιμπάμπουε.

Πηγή που γνωρίζει τα περί της προσέγγισης δήλωσε ότι η παράταση αφορούσε την «αναμόχλευση του προγράμματος αποπληρωμής για το δάνειο από το ΔΝΤ για τους επόμενους μήνες» επιτρέποντας στην κυβέρνηση Τσίπρα να διαθέσει τα χρήματα για καταβολή μισθών και συντάξεων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους πιστωτές για την επόμενη δόση του δανείου διάσωσης.

Σχόλια