default-image

Χαμηλό εξαετίας για την ανάπτυξη στην Κίνα

Οικονομία
Χαμηλό εξαετίας για την ανάπτυξη στην Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ανάπτυξη που έφτασε το 7,0% του ΑΕΠ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2015 για την οικονομία της Κίνας, ρυθμός που ήταν μεν αναμενόμενος, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τον βραδύτερο της τελευταίας εξαετίας εντείνοντας μάλιστα τις προσδοκίες ότι οι διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις για την τόνωση της δραστηριότητας.

Ακριβείς αποδείχτηκαν και οι προβλέψεις των οικονομολόγοι, οι οποίοι σε ερώτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, είχαν προβλέψει τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στο 7,0% - γεγονός που επαληθεύτηκε με την επίσημη σημερινή ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση πάντως η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,3% αφαιρουμένων συγκυριακών παραγόντων, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία στατιστικών της Κίνας, από 1,5% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Διάφοροι άλλοι δείκτες δραστηριότητας για τον Μάρτιο κατέδειξαν επίσης τάσεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας: η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση (οι αναλυτές ανέμεναν την αύξηση της κατά 6,9%), οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν 13,5% (οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 13,8%), οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 10,2% (10,9%), οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 8,5% ενώ οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 9,2%.

Πηγή:  newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News