Οικονομία

Τόμσεν: Τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά

Το ελληνικό πρόγραμμα, η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι εκτιμήσεις των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ως το τέλος του μηνός, τέθηκε επί τάπητος στην ενημέρωση, από τους Πόοουλ Τόμσεν και Ρίσι Γκογιάλ του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, το οποίο έχει λαμβάνειν από την Ελλάδα, μόνο ως το τέλος του έτους, ακόμη 6,34 δις ευρώ, στο πλαίσιο αποπληρωμής του πρώτου πακέτου βοήθειας από το Ταμείο στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, ύψους 28 δις ευρώ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ Θανάση Τσίτσα, ο κ. Τόμσεν αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι τα γενικότερα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Ο κ. Τόσμεν δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ούτε τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι η μέθοδος που έχει επιλεγεί, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν λειτουργεί, υπάρχουν κενά και δεν "βλέπει" πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα κρατηθεί ζωντανή μόνο αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μέχρι τις 24  Απριλίου να τη στηρίξουν διευκολύνοντας τη ρευστότητά της καθώς το ΔΝΤ διατηρεί τις κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση αν δεν έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα

Πηγή: antenna.gr

Σχόλια