default-image

Γερμανικός Τύπος: "Ζητάει χρήματα σαν ταξιτζής η Ελλάδα"

Οικονομία
Γερμανικός Τύπος: "Ζητάει χρήματα σαν ταξιτζής η Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως βαδίζουν οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα τη Γερμανία.

Την ίδια ώρα σκηνικό "στολίζουν" μια σειρά από προσωπικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε υπουργούς ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα θέτει θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στο Βερολίνο.

Οι πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα FAS αναφέρουν ότι ο έλληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα «σαν ταξιτζής», επιμένοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εκταμιευτούν.

Οι ίδιες πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι όπως περιγράφεται. Έκριναν ακόμη ότι θα ήταν εσωτερικό πολιτικό ζήτημα εάν η Αθήνα δεν είναι σε θέση να καταβάλει ολόκληρες συντάξεις και μισθούς.

Η εφημερίδα επισήμανε ακόμη ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, θα πρέπει να καταθέσει στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας, προς ψήφιση οποιαδήποτε σημαντική τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Το σενάριο "μάκρο"

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν οι πηγές από τις Βρυξέλλες, το Μ. Σάββατο ολοκληρώθηκε μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη και σύμφωνα με την ελληνική πλευρά εξετάστηκε το νέο σενάριο «μάκρο». Σύμφωνα με αυτό, θα εκτιμηθεί ποιες είναι οι προοπτικές του ΑΕΠ. Η πλευρά του ελληνικού ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως είναι ικανό να υπάρξει 1,5% ρυθμός ανάπτυξης.

Έτσι, σύμφωνα με το νέο σενάριο, όταν υπάρξει σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στους τεχνοκράτες, στη συνέχεια θα συμφωνήσουν για το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Και αν τερματιστεί κι αυτό το στάδιο, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα διαρθρωτικά μέτρα.

Συμφωνία για αλλαγή

Η ελληνική πλευρά σημειώνει πως οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει για την αλλαγή του μοντέλου διαπραγμάτευσης. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα πρώτα έθεταν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια αναζητούσαν τις προοπτικές της ελληνικής ελληνικής, με τη νέα «εκδοχή» θα υπάρξει η αντίστροφη συζήτηση. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρώτα θα διερευνώνται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια θα μπαίνει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πάντως, είναι φανερό πως οι συζητήσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, καθώς η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται στις συζητήσεις με συγκεκριμένη πρόταση.

Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα ή τη Δευτέρα θα καθοριστεί και το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών, δίχως να έχει διευκρινιστεί αν θα γίνει πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης ή θα χρειαστεί οι Έλληνες εκπρόσωποι να μεταβούν στις Βρυξέλλες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News