Οικονομία

Τα μέτρα που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (video)

Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα μέτρα κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των εφημερίδων "Το Βήμα της Κυριακής" και "Καθημερινή της Κυριακής", τη Μεγάλη Πέμπτη συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες σε επίπεδο τεχνοκρατών η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιονομικά μέτρα για τις αλλαγές στην είσπραξη του ΦΠΑ και την άμεση (online) απόδοσή του, τη διασύνδεση, δηλαδή, των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxis.

Δείτε στο ρεπορτάζ της "ΚΡΗΤΗ TV" τι δηλώνουν πολίτες και φοροτεχνικοί για τα νέα μέτρα:

Μεταξύ των μέτρων που θα περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το "Βήμα", είναι:

* Η καθιέρωση ενός αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ.

* Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από το ΦΠΑ με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Το μέτρο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η χρησιμοποίηση ενός ειδικού "λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων" (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ. Εκτιμάται πως θα αποφέρει εντός του 2015 από 250 έως 420 εκατ. ευρώ.

* Η επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου και για το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων. Από την εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα από 200 έως 235 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

* Η αύξηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε αγορές ειδών μεγάλης αξίας (κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.).

* Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης (Ι.Χ., πισίνες, σκάφη), με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ.

* Επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια μέσω ίντερνετ.

* Επιβολή ποινικών διώξεων για φοροδιαφυγή. Σε περίπτωση φοροδιαφυγής με δόλο, θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.

* Η υποχρεωτική πληρωμή φόρων, προστίμων και τελών προς ΔΕΚΟ μέσω τραπεζών.

* Η εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ. Στόχος η είσπραξη 250-400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015.

* Διασταύρωση των στοιχείων και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τις καταθέσεις εξωτερικού, με στόχο την είσπραξη 725-875 εκατ. ευρώ εντός του 2015 και 1 δισ. ευρώ το 2016.

* Θέσπιση της λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ. Στόχος η είσπραξη επιπλέον 70-600 εκατ. ευρώ για το 2015 και 590 εκατ. ευρώ για το 2016.

* Περαίωση για 64.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια με μείωση από 33% με 555 στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις για όποιον πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο παραιτούμενος από τα ένδικα μέσα. Από αυτό το μέτρο υπολογίζεται πως θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έως και 200 εκατ. ευρώ για φέτος.

* Καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου με ταυτόχρονη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από το β' εξάμηνο του 2015 και προβλέπεται να αποφέρει 300-400 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

* Ενίσχυση των φορεισπρακτικών μηχανισμών με στόχο την είσπραξη του τέλος επιτηδεύματος για το 20134, το οποίο έχουν αφήσει αδήλωτο χιλιάδες εταιρείες. Στόχος η είσπραξη 435-450 εκατ. ευρώ για φέτος και

* Το πλαίσιο για τη φορολόγηση του αδήλωτου πλούτου, όπως αυτός προκύπτει από τις διαφορές των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων των ίδιων προσώπων στο εξωτερικό ή τη μεταφορά ποσών σε offshore εταιρείες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα θα θεσμοθετηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ άλλα, όπως η νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα 2015, θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αφού προηγουμένως αξιολογηθεί η κατάσταση της οικονομίας.

Όπως αναφέρει "Το Βήμα", αν όλα εξελιχθούν ομαλά και τα μέτρα όπου έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους συμφωνηθούν οριστικά στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Λετονία, τότε η Ελλάδα μπορεί να περιμένει την αποδέσμευση των πρώτων χρημάτων από τη βοήθεια που θα είναι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP) ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Σχόλια