default-image

"Τέλος εποχής" για τα αμπέλια... Τα "τρύγησε" το χαλάζι

Κρήτη
"Τέλος εποχής" για τα αμπέλια... Τα "τρύγησε" το χαλάζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέλος της φετινής παραγωγής σουλτανίνας - τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο ποσοστό που κυμαίνεται από περιοχή σε περιοχή - φαίνεται πως ήρθε... από την Εβδομάδα των Παθών. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών με τη χαλαζόπτωση, τις βροχές, το κρύο και τις ανεμοθύελλες, για σταφιδάμπελα και επιτραπέζια σταφύλια, ήταν καταστροφικές.

Και εκτός των αμπελιών αυτών, προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τα κρασάμπελα, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τις ελιές σε κάποιες περιοχές. Σίγουρες θεωρούνται οι καταστροφές στις υπαίθριες καλλιέργειες των κηπευτικών στη Μεσαρά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης!

Βαθιά το χέρι στην τσέπη οφείλει να βάλει τώρα ο ΕΛΓΑ, ο κανονισμός του οποίου αποζημιώνει τους αμπελουργούς για το "κάψιμο" των "ματιών", αφού τα "μάτια" των αμπελιών σημαίνουν σταφύλια και άρα "ηρτημένη παραγωγή". Εκτός και αν βρεθεί και πάλι κάποιο "τέχνασμα", πράγμα που θα ήταν ιδιαίτερα εξοργιστικό, για μια χρονιά κατά την οποία ο ΕΛΓΑ έχει κάνει "γερές εισπράξεις" από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης.

«Τεράστια καταστροφή»

Ο πρώην ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" όλο αυτό το κακό που έπαθαν τα "ανοιγμένα" αμπέλια στο νησί. «Θα είναι πάρα πολύ μεγάλη η ζημιά», λέει, «για τη σουλτανίνα. Διότι στη σουλτανίνα, οι αντικαταστάτες οφθαλμοί, οι οποίοι δεν έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτυχθούν αφού καταστράφηκαν οι πρώτοι, δεν έχουν παραγωγή πάνω από ένα ποσοστό 5 με 10%. Ενώ στα κρασάμπελα η ζημιά θα είναι ελάχιστη, διότι οι αντικαταστάτες οφθαλμοί - αυτοί δηλαδή οι οφθαλμοί που δεν έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτυχθούν μετέπειτα - έχουν 70% παραγωγή».

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι τα αμπέλια που δεν έχουν "ανοίξει" ακόμα, δεν έχουν καμία ζημιά. Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, ο κ. Βαρδάκης λέει ότι θα πρέπει να βγει αμέσως για μια πρώτη καταγραφή των ζημιών, ενώ συνολικά οι ζημιές στα αμπέλια θα φανούν πιο ξεκάθαρα γύρω στις 20 μέρες.

Οι αμπελουργοί

«Η ζημιά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Με τέτοιο κρύο και τέτοιο χαλάζι; Είναι μια μεγάλη καταστροφή», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Αυτή τη στιγμή από τηλέφωνα που δέχτηκε η ομάδα μας από την υπόλοιπη Κρήτη, έχει μια πρώτη ενημέρωση για καταστροφές σε όλες τις βόρειες περιοχές του νησιού, δηλαδή σε όλους τους νομούς της Κρήτης».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ιερωνυμάκης εξηγεί ότι η ζημιά από το χαλάζι θα φανεί την επόμενη εβδομάδα που θα αρχίσουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Και διευκρινίζει ότι χαλάζι δεν έχει πέσει παντού. Αλλά τα άλλα καιρικά φαινόμενα ήταν γενικευμένα.

Για το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ο πρόεδρος των αμπελουργών λέει ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια καλή συνεργασία και από την ερχόμενη Τρίτη το αργότερο θα πρέπει να βγει στις πληγείσες περιοχές για την πρώτη καταγραφή των ζημιών. «Τέτοιες καταστάσεις με τον καιρό δεν τις θυμόμαστε ξανά σε άλλα χρόνια, εδώ και τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια. Είχαμε κακοκαιρίες, αλλά αυτές περιορίζονταν σε βροχές ή σε δυνατούς ανέμους. Αλλά χαλάζι και τέτοιο κρύο δε θυμόμαστε άλλη χρονιά σε βάθος 20ετίας. Και εντάξει με το κρύο. Θα μπορούσαν τα αμπέλια να αντέξουν. Αλλά όταν έχουμε και τον παγωμένο αέρα, κυριολεκτικά έρχεται και τα θερίζει», καταλήγει.

Παντού ζημιές: «Να αποζημιωθούν οι αγρότες»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης λέει χαρακτηριστικά: «Οι ζημιές είναι τεράστιες. Εγώ πιστεύω ότι θα φανούν μόλις βγει ο ήλιος. Τα αμπέλια άνοιξαν τώρα. Και βλέπεις και μαδάει τα φύλλα. Και όταν μαδήσει το φύλλο απ' το μίσχο, δεν ανοίγει μετά να βγάλει ανθό. Και μπορεί οι βροχές να προκαλούν τη μικρότερη ζημιά, αλλά το χαλάζι που έπεσε ήταν κατά περιοχές πολύ. Θα δούμε λοιπόν τη ζημιά μόλις ανέβει η θερμοκρασία. Εγώ πάντως πιστεύω ότι στην αμπελουργία και στην ελαιοκομία είναι αρκετή».

Ο κ. Φραγκιαδάκης εκτιμά ότι και στα κηπευτικά στη Μεσαρά, αυτός ο αέρας που φυσάει κατά τα τελευταία 24ωρα θα κάνει τεράστιες ζημιές. «Ο κόσμος είχε φυτέψει και υπαίθριες καλλιέργειες, όπως φασόλια, καρπούζια και άλλα. Αλλά και στα θερμοκήπια θα κάνει ζημιές».

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ, ο κ. Φραγκιαδάκης λέει ότι «εμείς θέλουμε να σκύψει ο ΕΛΓΑ πάνω από το πρόβλημα. Προσπαθεί να κάνει κάτι. Αλλά λόγω της γενικότερης κατάστασης, φοβούμαι ότι θα την πληρώσει και πάλι ο αγρότης, χωρίς να πάρει ιδιαίτερες αποζημιώσεις»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News