Οικονομία

Γερμανία: "Θετική η αποπληρωμή στο ΔΝΤ, αλλά αναμένουμε τη λίστα"

Θετικά αποτιμά η γερμανική κυβέρνηση την αποπληρωμή των σχεδόν 460 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα στο ΔΝΤ, παραμένοντας επιφυλακτικά αισιόδοξη όσον αφορά τις συνομιλίες με την Αθήνα. Στις διαβουλεύσεις καταγράφεται μεν πρόοδος, αλλά «ακόμη δεν υπάρχει λίστα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Τη βούληση της Ελλάδας να τα βρει με τους θεσμούς σημειώνει και η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, ενώ απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα είπε ότι το Βερολίνο «δεν εκνευρίστηκε».

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, απαντώντας τη Μ. Παρασκευή σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο αισθάνεται ανακούφιση από την έγκαιρη καταβολή της ελληνικής δόσης στο ΔΝΤ, τόνισε πως «η γερμανική κυβέρνηση σημειώνει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει και εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις πληρωμής», ωστόσο αναφέρει ότι «δεν μπορώ από αυτή τη θέση να αξιολογήσω πώς είναι η κατάσταση σχετικά με τις μελλοντικές υποχρεώσεις της. Είναι βεβαίως σημαντικό δείγμα για το ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση και είναι σε θέση να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία και να έρθει σε ένα καλό αποτέλεσμα, ώστε η δανειακή βοήθεια να φτάσει εκεί όπου χρειάζεται».

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: «Πρόοδος μεν, αλλά…»

Για πρόοδο στη συνεργασία της Αθήνας με τους θεσμούς έκανε λόγο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τιζενχάουζεν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν υπάρχει λίστα μεταρρυθμίσεων και απομένει πολλή δουλειά στη διαπραγμάτευση.

«Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική από ό,τι πριν από δύο ημέρες. Αυτή τη στιγμή, λόγω και του Ορθόδοξου Πάσχα, οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν τόσο γρήγορα, αλλά οι θεσμοί επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόοδος.

Την ίδια ώρα όμως πρέπει να γίνει πολλή διαπραγματευτική δουλειά, μέχρι να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία, η οποία είναι σημαντική προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να μπορέσουν να συζητήσουν για τους όρους του ελληνικού προγράμματος στην Ρίγα, στις 24 Απριλίου. Και τότε όμως οι θεσμοί πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το επόμενο βήμα θα ήταν η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τότε θα φτάναμε στη συμφωνία υλοποίησης, η οποία θα αποτελούσε τη βάση για την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ακόμη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Για τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

Εξάλλου, η γερμανική κυβέρνηση δε σχολιάζει την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, επανέλαβε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι το Βερολίνο «δεν εκνευρίστηκε» από αυτήν τονίζοντας: «Από τη θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μπορώ να σχολιάσω την επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη σε μια άλλη χώρα». Η ίδια επισήμανε ότι και η Γερμανία επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

«Το σημαντικό είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες για το δεύτερο πακέτο βοήθειας», πρόσθεσε.

Σχόλια