default-image

Reuters: Προθεσμία από το Euro Working Group στην Ελλάδα

Οικονομία
Reuters: Προθεσμία από το Euro Working Group στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγή ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, την ώρα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η πλευρά των δανειστών έχει δώσει διορία έξι ημερών στην κυβέρνηση να παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προτάσεις της προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν διορία έξι εργάσιμων ημερών στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της οποίας, στο χθεσινό Euro Working, ζήτησαν για μία ακόμη φορά να λυθεί, μέσω της απελευθέρωσης τμήματος της δόσης και ενδεχομένως μιας τμηματικής συμφωνίας, το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ενδεχόμενο που απορρίπτουν οι δανειστές, επιμένοντας σε μια λύση-πακέτο, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι στο χθεσινό Euro Working group κατέθεσε και νέες μεταρρυθμίσεις ύψους 1 δισ., η πλευρά των δανειστών αντιδρά στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, στην άνοδο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στην επαναφορά του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ ζητά και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες.

Σε άλλο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel γίνεται λόγος για «σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών» και ότι «ουδείς γνωρίζει «πότε πραγματικά αδειάζουν τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης» παρά το γεγονός ότι η χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων «της έδωσε λίγο χρόνο».

Επί της ουσίας, οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο χρόνος για μια συμφωνία τελειώνει, με καταληκτική ημερομηνία την 24ης Απριλίου, ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ώστε για να καταλήξουν σε μία «έντιμη συμφωνία».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Παρίσι, στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ιnstitute for New Economic Thinking) και συγκεκριμένα σε πάνελ του συνεδρίου με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών» σημείωσε ότι «η Ε.Ε. είναι μια ασύμμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο, εν τέλει, οι ασύμμετρες ενώσεις θα συντριβούν», κάνοντας λόγο για ηθικολόγους «που κουνούν το δάχτυλο» και «δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Επίσης κατηγόρησε τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ότι «είναι άκαμπτα και δεν δείχνουν την ευελιξία που απαιτείται».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News