default-image

Περιφέρεια Κρήτης: "Πώς να γίνετε αυτοπαραγωγοί ρεύματος"

Κρήτη
Περιφέρεια Κρήτης: "Πώς να γίνετε αυτοπαραγωγοί ρεύματος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε κάτοικος του νησιού μας μπορεί να γίνει "αυτοπαραγωγός" ρεύματος, όπως ενημερώνει τους Κρητικούς η Περιφέρεια Κρήτης. Όσοι επιθυμούν να το επιχειρήσουν μπορούν να το πράξουν με τη συμμετοχή τους στο ανάλογο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης καλεί τους Κρητικούς να ενημερωθούν για το νέο αυτό πρόγραμμα και να υποβάλουν αιτήσεις από τις 8 Μαΐου στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Πρόκειται για το πρόγραμμα που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με το σύστημα NET METERING συμψηφισμού, δηλαδή της παραγόμενης ενέργειας με την ενέργεια που καταναλώνεται.

Μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό, ανάλογο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τους καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων την ενέργεια που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους, να χρησιμοποιούν το δημόσιο δίκτυο ως μέσο αποθήκευσης της πλεονάζουσας παραγόμενης ενέργειας, αλλά και να αντλούν ενέργεια από το δίκτυο αυτό, όταν είναι αναγκαίο.

Η υπουργική απόφαση (AΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ 24461 ΦΕΚ Β΄3583/31.12.2014) για τη θέσπιση του Net Metering έχει υπογραφεί, τα σχέδια συμβάσεων, τα κοστολόγια για το δεύτερο μετρητή και ο συνολικός "οδηγός»" εγκατάστασης είναι έτοιμος, τα περιφερειακά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν ενημερωθεί, ενώ έχει προετοιμαστεί ανάλογα και η ΔΕΗ, η οποία και θα είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του συμψηφισμού και την έκδοση των σχετικών παραστατικών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει η Περιφέρεια, η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι επιτρέπεται η αυτοπαραγωγή στη χαμηλή τάση με μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ τα 50 KW για την Κρήτη, ενώ για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο μπορεί υπό προϋποθέσεις να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής. Παράλληλα, προβλέπει ότι εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται, χωρίς δηλαδή να περιορίζεται μόνο στις στέγες αλλά και σε πέργκολες, γκαράζ, κήπους, ακόμα και όμορα οικόπεδα. Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν το ειδικό τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το δίκτυο ή το σύστημα και ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.

Για το σκοπό αυτό, ο διαχειριστής του δικτύου θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Β. Μανασάκη-Ταβερναράκη: «Πολλαπλά τα οφέλη»

Η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη-Ταβερναράκη τόνισε σε δηλώσεις της ότι «είναι μια εξέλιξη που περιμέναμε εδώ και καιρό και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους συμπολίτες μας να κάνουν μια ουσιαστική στροφή στις ενεργειακές τους συνήθειες, στροφή που θα τους αποφέρει σημαντικά οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως γνωρίζετε, προωθεί και παροτρύνει κάθε κίνηση που έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης, την καθιέρωση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας και την υιοθέτηση πρακτικών που συμβάλλουν στο να γίνει πιο οικονομική η παραγωγή ενέργειας. Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να εκμεταλλευτούν τα σημαντικά και πολλαπλά οφέλη του συγκεκριμένου προγράμματος, να συμμετάσχουν μαζικά, να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους και είμαι σίγουρη πώς τα αποτελέσματα θα είναι άκρως εντυπωσιακά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News