Οικονομία

Η Ε.Ε. θέλει να γίνουν "τσιφλίκια" τα αμπέλια

Αμπέλια... τσιφλίκια που θα γυρίσουν την Ελλάδα στην εποχή του 1910, όταν οι τσιφλικάδες είχαν όλα τα προνόμια, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την πρότασή της για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 για την αναδιάρθρωση των οινάμπελων, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ΚΕΟΣΟΕ σε κεντρικό επίπεδο και της Ομάδας Αμπελουργών στην Κρήτη.

Οι φορείς των αμπελουργών ζητούν να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εφαρμογή ασφαλιστικών δικλίδων, που θα αποτρέψουν τα "τσιφλίκια". Στην πρότασή της η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι τα μόρια θα δίνονται για εκτάσεις που θα ξεκινούν από τα 5 στρέμματα και θα φτάνουν... ως τα 500, και αυτός που θα έχει τα πιο πολλά στρέμματα, θα παίρνει και τα περισσότερα μόρια και θα εντάσσεται στο επιδοτούμενο πρόγραμμα!

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τέθηκε σε συζήτηση στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ στην Αθήνα και προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, είναι εμφανές ότι στόχο έχει τη συσσώρευση της γης στους λίγους και ισχυρούς. Και αυτό το συμπέρασμα ανήκει στους εκπροσώπους του αμπελουργικού κόσμου, που βλέπουν ότι με τον τρόπο που θα υπολογίζονται τα μόρια μια, για παράδειγμα, εταιρεία θα παίρνει πολλά ή και το μέγιστο αριθμό των 20 μορίων, ακριβώς επειδή θα έχει τα 500 στρέμματα αμπελιών. Ενώ θα είναι δύσκολο να προλάβουν οι απλοί αμπελουργοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αφού ήδη θα υπάρχουν κάποιοι μεγαλοπαραγωγοί ή εταιρείες που με περισσότερα στρέμματα θα έχουν καταλάβει τις περιορισμένες θέσεις.

Η Κρήτη

Τους αμπελουργούς της Κρήτης εκπροσώπησε στην Αθήνα η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, ο πρόεδρος της οποίας Πρίαμος Ιερωνυμάκης, όταν άκουσε την ευρωπαϊκή πρόταση, "άστραψε και βρόντηξε", για να ακολουθήσουν και οι αντιδράσεις των άλλων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών στελεχών.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση αυτή ξεκαθαρίστηκε ότι ήδη υπάρχει σοβαρό χρηματικό πρόστιμο σε βάρος ενός αμπελουργού, που θα προχωρήσει χωρίς άδεια στη φύτευση ενός οινάμπελου άνω του ενός στρέμματος. Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης εξηγεί ότι «εάν ένας παραγωγός φυτέψει οινάμπελο χωρίς να έχει άδεια φύτευσης, το πρόστιμο την πρώτη χρονιά είναι 600 ευρώ, τη δεύτερη χρονιά 1.200 ευρώ και την τρίτη χρονιά 2.000 ευρώ! Για οτιδήποτε άλλο αμπέλι φυτέψει χωρίς να έχει άδεια δεν υπάρχει πρόστιμο. Αλλά για το οινάμπελο τα πρόστιμα είναι "φωτιά" και για μια τριετία, ενώ δίνεται και η εντολή της εκρίζωσης», τονίζει ο συνδικαλιστής.

Για το θέμα των τσιφλικιών, ο κ. Ιερωνυμάκης λέει ότι «στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, εγώ με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ τον Χρήστο Μάρκου αντιδράσαμε κατευθείαν. Είπαμε ότι δεν μπορεί να γίνεται η μοριοδότηση μέχρι 500 στρέμματα. Διότι θα υπάρξουν 10 τσιφλίκια στην Ελλάδα και τελείωσαν οι υπόλοιποι. Δηλαδή, ακόμα κι ένας παραγωγός ο οποίος έχει 50 στρέμματα, που σε σχέση με τα δεδομένα της Κρήτης είναι μεγαλοπαραγωγός, εάν καταθέσει πρόταση αναδιάρθρωσης, μπορεί να βρεθεί μια εταιρεία που να βάλει 500 στρέμματα και να πάρει εκείνη τελικά τα περισσότερα μόρια, παίρνοντας και τις επιδοτήσεις. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν πρέπει να υπάρξουν διάφορες ασφαλιστικές δικλίδες».

Σύμφωνα με την αντιπρόταση των εκπροσώπων των αμπελουργών, τα μόρια θα πρέπει να δίνονται σε υποψήφιους που να έχουν από 1 στρέμμα μέχρι το πολύ 50. Και να ισχύσουν τα μόρια από 0 μέχρι 20, αλλά το πολύ μέχρι τα 50 στρέμματα, για να αποφεύγεται η υπερβολικά μεγάλη συσσώρευση της αμπελουργίας στα χέρια ολίγων και εκλεκτών...

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ιερωνυμάκης λέει πως το παράδειγμα αυτό δείχνει και την αξία του πραγματικού συνδικαλισμού και όχι του συνδικαλισμού των κομμάτων και των μικροσυμφερόντων.

«Να καταλάβει, λοιπόν, ο κόσμος ότι ο συνδικαλισμός πρέπει να υφίσταται. Αν κάποιοι τον αμαύρωσαν σαν πρόσωπα, το χρεώνονται ως πρόσωπα. Οτιδήποτε κακό κείμενο, λοιπόν, υπάρχει είναι από συγκεκριμένα πρόσωπα. Κι εμείς λέμε ότι αυτοί που έχουν προσβάλλει το συνδικαλισμό ως πρόσωπα να καταδικαστούν και να προχωρήσει η Δικαιοσύνη για κάποιους που μπορεί να έχουν παρανομήσει και να έχουν καταχραστεί χρήματα. Ο συνδικαλισμός είναι εθελοντισμός και δεν είναι επάγγελμα».

Οι κωδικοί οιναμπέλων

Στο μεταξύ, έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζει ο κόσμος ότι όποιοι αμπελουργοί διαθέτουν κωδικούς οιναμπέλων, θα πρέπει φέτος να διεκδικήσουν την ενεργοποίηση των αμπελιών τους, διότι υπάρχει ο κίνδυνος στην αντίθετη περίπτωση εντός ενός χρόνου τα χρήματα που θα έπαιρναν οι ίδιοι να πάνε στο Εθνικό Απόθεμα για την έκδοση νέων δικαιωμάτων σε αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Είναι πολύ σημαντικό το θέμα», λέει ο κ. Ιερωνυμάκης, «διότι βάσει των κωδικών αυτών φτιάχνουμε κρασιά. Δηλαδή, το κάθε στρέμμα δικαιολογεί συγκεκριμένο ποσοστό κρασιού. Εάν δεν υπάρχουν οι κωδικοί, η Κρήτη δε θα μπορεί να δικαιολογήσει την παραγωγή του κρασιού που δηλώνει. Κι αυτό ισχύει μόνο για τα οινάμπελα, διότι το σουλτανί δεν έχει κωδικό οινοποίησης».

Πιέσεις για νέα αναμπέλωση στο σουλτανί

Στην ποικιλία σουλτανί συνεχίζονται οι πιέσεις από την Περιφέρεια Κρήτης και τους φορείς της Ομάδας Εργασίας, προκειμένου να ενταχθεί η νέα αναμπέλωση με αίτημα 25.000 στρέμματα και χρηματοδότηση των παραγωγών με 80 εκατομμύρια ευρώ, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναμπέλωση προτείνεται να γίνει με βάση την επιστημονική μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Είναι μια μελέτη», λέει τέλος ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «πάρα πολύ καλή. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η υπόθεση αυτή, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, όταν η Γαλλία έκανε αναμπέλωση, για να στηριχθεί η διαδικασία αυτή κινητοποιήθηκε όλος ο γαλλικός στρατός»!

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια