default-image

2,5 δισ. ευρώ τόκους έχει κερδίσει μέχρι στιγμής το ΔΝΤ

Οικονομία
2,5 δισ. ευρώ τόκους έχει κερδίσει μέχρι στιγμής το ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κέρδισε 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που χορήγησε στην Ελλάδα από το 2010, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης-ομπρέλα Jubilee Debt Campaign (JDC) που στόχο έχει την ακύρωση των χρεών των φτωχότερων χωρών με έμφαση τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το συμπέρασμα του JDC προέκυψε ως εξής: 

Το ΔΝΤ χρεώνει στην Ελλάδα για τα δάνειά του επιτόκιο 3,6%, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται για να καλύψει το κόστος του, το οποίο προς το παρόν κυμαίνεται στο 0,9%. Εάν αυτό -το 0,9%- ήταν το επιτόκιο με το οποίο θα δανειζόταν η Ελλάδα, θα είχε να καταβάλει 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα στο ΔΝΤ.

Από όλα τα δάνεια που έχει χορηγήσει σε όλες τις χώρες οι οποίες επλήγησαν από την κρίση, την τετραετία 2010-2014, το ΔΝΤ είχε κέρδος συνολικά 8,4 δισ. ευρώ. Σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτό το ποσό ουσιαστικά το έχει πληρώσει η Ελλάδα.

Το συνολικό κονδύλι έχει προστεθεί στα αποθέματα του Ταμείου, που τώρα φτάνουν τα 19 δισ. ευρώ. Αυτά τα αποθέματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν ζημιές από πιθανή χρεοκοπία μιας χώρας.

Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ είναι 24 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Τιμ Τζόουνς, τον οικονομολόγο του Jubilee Debt Campaign,  αυτό το «τοκογλυφικό επιτόκιο» που έχει επιβάλει το ΔΝΤ «προστίθεται στο άδικο χρέος που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό». 

Πηγή: efsyn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News