Οικονομία

Έμφραγμα στο ΙΚΑ από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης

Έμφραγμα προκαλεί στο ΙΚΑ ο μεγάλος όγκος αιτήσεων για συνταξιοδότηση που είναι σε εκκρεμότητα. Υπολογίζεται πως πρέπει να εξεταστούν 161.000 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη, με τον χρόνο της αναμονής να αγγίζει ακόμα και τα δύο έτη στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 86.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη.


Στο επικουρικό του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας πρέπει να εξεταστούν 75.000 για επικουρική σύνταξη. Σε «αδιέξοδο» οδηγείται η κατάσταση στο υποκατάστημα της Νικηφόρου, όπου συγκεντρώνεται ο βασικός πυρήνας των αιτήσεων.


Σε άλλα πέντε υποκαταστήματα του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας εκτιμάται ότι ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τον ενάμιση χρόνο. Στον αντίποδα πέντε υποκαταστήματα -κυρίως εκτός Αττικής- έχουν χρόνο αναμονής από 2-6 μήνες, αναφέρει το Έθνος.Κατά μέσο όρο χρειάζονται 12-14 μήνες για την έκδοση της τελικής απόφασης συνταξιοδότησης αν όλα τα ένσημα είναι στο ΙΚΑ. Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος αναμονής εκτοξεύεται στα δύο χρόνια. Μια λύση προσφέρει η έκδοση της προσωρινής σύνταξης έως ότου βγει η τελική απόφαση από το Ταμείο. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι παίρνουν ένα ποσό και όταν βγει η οριστική απόφαση εισπράττουν αναδρομικά τη διαφορά.

 Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις στο χρόνο αναμονής.

Σχόλια