Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: ουδεμία "απαίτηση" από το ΔΝΤ

Με μια ανακοίνωση η οποία διαψεύδει τις πληροφορίες περί "απαιτήσεων" του ΔΝΤ, το Υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για "εξαιρετικό κλίμα" και "χωρίς την παραμικρή υποψία 'σκληρής' στάσης είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς". Επίσης αποκαλύπτεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του "τίμιου διαμεσολαβητή" ώστε να επιτευχθεί μία τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης.

Στην ανακοίνωση γίνεται απολογισμός των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον, στις 5 και 6 Απριλίου 2015 και ειδικά για την συνάντηση διάρκειας δυόμισι ωρών με την Κριστίν Λαγκάρντ, που χαρακτηρίζεται "εποικοδομητική". Προσδιορίζεται ως στόχος του Γ. Βαρουφάκη να ενημερώσει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για τη δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μίας "έξυπνης" αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές. Επίσης, να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης και να προτείνει τρόπους βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Αναφέρεται ότι ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε πρόταση -που έγινε δεκτή- οι διαβουλεύσεις τόσο στο Brussels Group, όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τη διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται, να γίνονται σε βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η κ. Λαγκάρντ εξήγησε διεξοδικά τη σημασία που έχει για το ΔΝΤ να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης, με δική του πρωτοβουλία, ανέπτυξε τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά αλληλένδετα ζητήματα, όπως η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας κλπ.

"Η συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα δεν είχε τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης αλλά, και αυτό έχει σημασία, εξελίχθηκε ως μία συναινετική και επιτυχημένη προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας", αναφέρει το υπουργείο.

"Τέλος, η συνάντηση έκλεισε με την κοινή πεποίθηση πως η διεξαχθείσα συζήτηση βοήθησε την ποιότητα της συνεργασίας των δύο πλευρών και έθεσε σε νέα, αποτελεσματικότερη βάση την οργάνωση των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους δικαιούχους του ελληνικού κράτους, εντός και εκτός των συνόρων", προσθέτει.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται αναφορά και στις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη με τον Νάθαν Σιτς (Nathan Sheets-υπουργείο Οικονομικών, ΗΠΑ) και την Καρολάιν Άτκινσον (Caroline Atkinson-National Security Council).

Σε αυτές τις δύο συναντήσεις, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καθυστερήσει και τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ. Επίσης, τους ενημέρωσε για τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τα προβλήματα διακυβέρνησης και μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης.  

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μία έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-θεσμών και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης. Επίσης, τόνισαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του "τίμιου διαμεσολαβητή" (honest broker) ώστε να επιτευχθεί μία τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης.

Πηγή: pathfinder.gr

Σχόλια