default-image

Ο Κ.Δαμαβολίτης για το εργασιακό δίκαιο στα ΚΤΕΛ

Κρήτη
Ο Κ.Δαμαβολίτης για το εργασιακό δίκαιο στα ΚΤΕΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση για την αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου στον χώρο της αστικής-υπεραστικής μεταφοράς κατέθεσε χθες στην βουλή ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Κώστας Δαμαβολίτης, ζητώντας την άμεση κατάργηση του Π.Δ. 94/2014.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο διάταγμα απελευθέρωσε τις απολύσεις των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, καθιστώντας σαφές, ότι στόχος του ήταν η  μείωση του εργατικού κόστους υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων στις δημόσιες αστικές-υπεραστικές μεταφορές, γεγονός που επιβεβαιώνεται από σειρά απολύσεων ανά την Ελλάδα.

Επίσης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικών επιλογών, που πέρασαν «εν κρυπτώ», εις το όνομα των μνημονιακών υποχρεώσεων, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος.

Στην υπ' αριθμ. πρωτ. 1557/06-04-2015 ερώτησή του, ο κ. Δαμαβολίτης επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία, καθώς η εργασιακή ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια της αστικής-υπεραστικής μεταφοράς και συμβάλλει κατ' επέκταση στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Αναλυτικά ο βουλευτής αναφέρει:

Κ.κ. Υπουργοί,

το νέο πολιτικό γίγνεσθαι και οι επικείμενες, πολύ-αναμενόμενες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση αυξάνουν τις προσδοκίες για την άρση αδικιών, που επέφεραν με τους χειρισμούς τους στον χώρο της αστικής-υπεραστικής μεταφοράς οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των χειρισμών αυτών αποτελεί και το Π.Δ 94/2014, που έδωσε την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες και μετόχους των ΚΤΕΛ να απολύουν αναιτιολόγητα εργαζομένους, ισοπεδώνοντας πλήρως τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΚΤΕΛ Α.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω διάταγμα εκδόθηκε «εν κρυπτώ» τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου και αφού είχε καταψηφιστεί  στα πλαίσια του ν.4199/2013 σχετική παράγραφος για την απελευθέρωση των απολύσεων. Κατέστη σαφές, ότι ο στόχος της συγκεκριμένης επιλογής ήταν η μείωση του εργατικού κόστους υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων στις δημόσιες αστικές-υπεραστικές μεταφορές, γεγονός που επιβεβαιώνεται από σειρά απολύσεων ανά την Ελλάδα.  

Είναι προφανές ότι το  Π.Δ 94/2014 ανήκει στην κατηγορία των «καθ' υπόδειξη ρυθμίσεων» που πέρασαν στο όνομα των μνημονιακών υποχρεώσεων, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος.

Επειδή η εργασιακή ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια της αστικής-υπεραστικής μεταφοράς, συμβάλλοντας κατ' επέκταση ουσιαστικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και επειδή η διεξαγωγή του μεταφορικού έργου στην Κρήτη δυσχεραίνεται από το άκρως προβληματικό οδικό δίκτυο (ελλείψεις υποδομών, παράνομες στάσεις λεωφορείων, ελλιπής σήμανση)

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

Διατίθεστε να επανεξετάσετε το θέμα στον πλαίσιο των εξαγγελιών σας για την αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου και να καταργήσετε άμεσα το Π.Δ 94/2014 ;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News