default-image

Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ ζήτησε το ΔΝΤ

Οικονομία
Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ ζήτησε το ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικαλείται γερμανικά ΜΜΕ.

Αναφερόμενα στη συνάντηση Βαρουφάκη - στην Ουάσινγκτον - με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τα γερμανικά ΜΜΕ εστιάζουν στις διαβεβαιώσεις του υπουργού, για το ότι η χώρα θα καταβάλει κανονικά της υποχρεώσεις της και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην πράξη.

Το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλείται πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να μην επιμείνει μέχρι τον Ιούλιο σε μια σειρά από περικοπές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πολυπόθητης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ ζητεί περικοπές συντάξεων, ιδίως στις πρόωρες συντάξεις, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας είναι πιο «ευέλικτοι».

Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της στις Βρυξέλλες και την Αθήνα θα ενταθούν.

Διάψευση από ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα από τον Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντηση της Κυριακής στην Ουάσινγκτον. Διαψεύδουν επίσης ότι τη συνάντηση την προκάλεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Γ. Σακελλαρίδης

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε αναφερόμενος στο ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά: «Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Αναφερόμενος στη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ, είπε, σύμφωνα με το nooz.gr, ότι ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνάντηση.

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με ανθρώπους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα και από τη στιγμή που επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον ζητήθηκε από τη δική μας την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση και με την κ. Λαγκάρντ. Από τη στιγμή που η κ. Λαγκάρντ ήταν εύκαιρη και υπήρχε κενό στο πρόγραμμα το δικό της θεωρήθηκε σκόπιμο και από τη δική της την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε, και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση, ότι μεσούσης αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το καλύτερο δυνατό να γίνονται αρκετές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Στο ερώτημα αν τέθηκαν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, απάντησε:

«Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα- συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News