default-image

Ενημέρωση δανειοληπτών από την Ε.Π.Κ. Κρήτης

Οικονομία
Ενημέρωση δανειοληπτών από την Ε.Π.Κ. Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική και ουσιαστική υπήρξε η ενημέρωση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, αλλά και των "κόκκινων" δανείων, από την εσπερίδα, που διοργανώθηκε στα Χανιά, υπό την αιγίδα της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με ομιλητές τους Γιάννη Κυριακόπουλο (οικονομολόγο - δικηγόρο), Μαρία Δαριβιανάκη, (δικηγόρο), Αλέξανδρο Νοδαράκη (οικονομολόγο).

Επί της ουσίας της ενημέρωσης και επί των επισημάνσεων των ομιλητών, η κ. Μαρία Δαριβιανάκη αναφέρθηκε αναλυτικά στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ν. 3869/2010, ανέλυσε ποιοι έχουν το δικαίωμα ένταξης σε αυτόν, εκτός τα φυσικά πρόσωπα, ανέλυσε τη δυνατότητα και το συσχετισμό των θιγμένων από την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου, αλλά και την υπαγωγή στο Νόμο 3869/2010, όπως αυτός τροποποιήθηκε.

Βασικά τόνισε ότι με τον νόμο 3869/2010, ο δανειολήπτης κάνει αποδοχή του χρέους του, που του βεβαιώνει ο πιστωτής του, ενώ με την αγωγή κατά του πιστωτικού Ιδρύματος έχει το δικαίωμα να  αμφισβητήσει το χρέος, όπως και τους καταχρηστικούς όρους της υπογραφείσας σύμβασης.

Η κ. Δαριβιανάκη επίσης, αναφέρθηκε και σε νικηφόρες αποφάσεις ανά την Ελλάδα, όσο αφορά τον νόμο Κατσέλη, την ένταξη αρκετών δανειοληπτών, που οι αποφάσεις των δικαστηρίων οδηγούν πλέον και άλλους δανειολήπτες στην ένταξη.

Για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε ότι «στην περίπτωση των "κόκκινων" δανείων σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη αυτοδικαίως προστασίας της κύριας κατοικίας ή της εν γένει περιουσίας. Επομένως σε περίπτωση μη δυνατότητας αποπληρωμής του δανείου, ο δανειολήπτης θα πρέπει να προσφύγει στον ν. Κατσέλη με σκοπό να προστατέψει την κύρια κατοικία όσο και την περιουσία του εφόσον έχει πτωχεύσει».

Από την πλευρά του ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου, με την μεταβολή της ισοτιμίας, τη μη σωστή ενημέρωση από μεριάς τραπεζών, γι' αυτό το επενδυτικό προϊόν και τα αμυντικά όπλα που έχουν στα χέρια τους πλέον οι θιγμένοι καταναλωτές.

Υποστήριξε επίσης, ότι υπάρχει λύση, με το δρόμο των αγωγών, είτε προσφεύγοντας δικαστικά, σε ατομική αγωγή, είτε σε ομαδική αγωγή (μελών της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης).

Επίσης ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις τόσο του Ευρωπαϊκού, αλλά και των άλλων Ελληνικών Δικαστηρίων είναι θετικές για τους δανειολήπτες, γιατί οι συμβάσεις που υπέγραφαν είναι άκυρες και καταχρηστικές, αφού δεν ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που ελλόχευαν για το αν θα συμβεί κάτι τόσο δραματικό όπως και συνέβη. Αν στραφούν λοιπόν δικαστικά θα πετύχουν την αντιστροφή της αρχικής ισοτιμίας και θα διπλασιαστεί η έννομη σχέση για το μέλλον στην τότε ισοτιμία».

Ο κ. Νοδαράκης, ως ειδικός οικονομολόγος αναφέρθηκε στους επενδυτικούς κινδύνους που διατρέχουν οι καταναλωτές όταν δεν έχουν την πρέπουσα ενημέρωση, ακόμα αναφέρθηκε ότι οι θιγμένοι του ελβετικού νομίσματος, "έπαιξαν" σε επενδυτικό προϊόν, το οποίο έχει τον κίνδυνο και πλέον το ρίσκο της συναλλαγματικής αλλαγής.

Από μεριάς δανειοληπτών προβλήθηκε η μη σωστή ενημέρωση και η σημερινή δυσκολία τους να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες δόσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News