Οικονομία

Πρώτος στόχος η αναμπέλωση για την Ομάδα Αμπελουργών

Τη μεγάλη υπόθεση "Αναμπέλωση" για την Κρήτη βάζει ως πρώτο στόχο της η νεοεκλεγείσα διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, με το νέο γενικό γραμματέα Γιώργο Στειακάκη να έχει ξεκινήσει ήδη, μετά την εκλογή του, ενέργειες για συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, που αναμένεται να γίνει εντός της νέας εβδομάδας, με αποκλειστικό ζήτημα να διεκδικήσει η χώρα μας την εκταμίευση χρημάτων από κοινοτικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση όλων των σουλτανοπαραγωγών, που ενδιαφέρονται να αναμπελώσουν.

Η "Νέα Κρήτη" ζήτησε απαντήσεις από τον Γιώργο Στειακάκη χθες, σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τους αμπελουργούς, καθώς είναι πλέον γεγονός ότι το νησί μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό "στα πόδια του" από την παραγωγή του σταφυλιού!

Στήριξη

Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Στειακάκης, «εξουσιοδοτήθηκα από το συμβούλιο να επιδιώξω αυτό το ραντεβού. Έκανα μια πρώτη επικοινωνία με τον κυβερνητικό βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη και περιμένουμε με τη βοήθειά του να έχουμε αυτή τη συνάντηση εντός της εβδομάδας. Όπως με ενημέρωσε και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, υπάρχει μια πολύ καλή μελέτη στη διάθεση της Περιφέρειας Κρήτης και με βάση αυτή τη μελέτη θα θέσουμε τα αιτήματά μας».

Προτεραιότητα

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στειακάκης λέει ξεκάθαρα: «Η άμεση προτεραιότητά μας είναι η αναμπέλωση. Διότι τα αμπέλια ξεραίνονται. Δεν αναμπελώνονται τα αμπέλια αυτά, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα. Και ζητάμε να εξασφαλιστούν εξυγιασμένα φυτώρια, ενώ αν δώσουν και κάποια χρήματα στους παραγωγούς, θα μπορέσουν οι άνθρωποι να αναμπελώσουν και να σταθούν στα πόδια τους».

Αλλά ο ίδιος κάνει λόγο και για την επιστροφή στην ύπαιθρο πολλών νέων αγροτών. «Είναι πολλοί οι νέοι αγρότες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό. Και πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα να παράγουν. Για να μη θεωρηθεί ότι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόνο για τα 20 χιλιάδες ευρώ της επιδότησης του προγράμματος».

«Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει»

Στο ερώτημά μας αν πρέπει τα εδάφη να μείνουν για τρία χρόνια αφύτευτα - όπως επιμένει ο πρώην ερευνητής αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης - ώστε να καθαρίσουν πρώτα από τις ασθένειες που έχουν, μέχρι να ξαναφυτευτούν, ο κ. Στειακάκης λέει: «Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε κάτι τέτοιο. Όμως ο κόσμος δεν μπορεί οικονομικά να περιμένει»...

Καταλήγοντας, ο ίδιος από τα μέχρι τώρα δείγματα της σημερινής κυβέρνησης δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της προσπάθειας. Διαφορετικά, τονίζει ότι οι αμπελουργοί θα αντιδράσουν δυναμικά για να διεκδικήσουν την αναμπέλωση στην Κρήτη.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια