Οικονομία

Βαρύ το κλίμα στη συνεδρίαση του Brussels Group

Αρνητικά είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει ενώπιον των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές του Brussels Group ξεκίνησαν νωρίτερα το Σάββατο σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με τη στάση των συνομιλητών να μην προδιαγράφεται θετική έναντι της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική πλευρά συμμετέχει με τους Γ. Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και Έλενα Παναρίτη, ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το "Βήμα" η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δε γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσω μάλλον στις λεπτομέρειες.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%. Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δε θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για τη λίστα.

Στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και η υποβάθμιση της Fitch είναι μία «ύποπτη εξέλιξη», ειδικώς επειδή έρχεται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αμέσως πριν τις συνομιλίες στο Εurogroup.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι διαπραγματεύσεις είναι φανερό πως διεξάγονται σε έναν ασφυκτικό κλοιό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έως τις αρχές της εβδομάδας θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις της.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το απόγευμα (19:00) της Κυριακής το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.

Συζητήσεις όλο το σαββατοκύριακο

Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το σαββατοκύριακο, ενώ κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει το συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Τέλος, κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Σχόλια