Οικονομία

Υποβάθμισε την Ελλάδα η Fitch - Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

O οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «CCC» από «B», καθώς και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε «C» από «B». Το πλαφόν αξιολόγησης (country ceiling) ορίστηκε σε «Β-» από «ΒΒ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch, η υποβάθμιση αντανακλά την έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, τις αβέβαιες προοπτικές έγκαιρης εκταμίευσης από τους θεσμούς και τα στενά περιθώρια ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που «έχουν θέσει υπό ακραία πίεση» τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις χρέους, αλλά οι αυξημένοι κίνδυνοι μας έχουν οδήγησαν σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων», αναφέρει.

«Η ζημιά στην επενδυτική, καταναλωτική, και καταθετική εμπιστοσύνη έχει σχεδόν βέβαια εκτροχιάσει την αρχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα. Η ζημιά θα χρειαστεί χρόνο για να διορθωθεί, ακόμη και αν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», προσθέτει η Fitch.

Ο οίκος αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 0,5% φέτος από 1,5% τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% το Δεκέμβριο του 2014 και προβλέπει επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Φεβρουάριο για επέκταση του προγράμματος του EFSF μέχρι το τέλος Ιουνίου, μετά από αρκετές εβδομάδες διεργασιών, υποστηρίζει το βασικό μας σενάριο ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα επιτύχουν τελικά μια συμβιβαστική συμφωνία. Ωστόσο, η πρόοδος έκτοτε υπήρξε αργή. Δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει η πρώτη εκταμίευση και τι θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό», συμπληρώνει.

Η Fitch εκτιμά επίσης ότι ακόμα και εάν γίνει δεκτή η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων «είναι πιθανό ότι το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει εφαρμόσει κάποιο μέρος αυτής της λίστας πριν από την εκταμίευση των κονδυλίων. Αυτό ωθεί προς τα πίσω την πιθανή ημερομηνία εκταμίευσης αρκετά μέσα στον Απρίλιο, το νωρίτερο».

Ο διεθνής Τύπος για την υποβάθμιση

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται την αβεβαιότητα για την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας ως αιτία της υποβάθμισης και, όπως λέει, η Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω και τις προβλέψεις ανάπτυξης μόλις στο 0,5% από το 1,5%.

Το οικονομικό δίκτυο CNBC τονίζει ότι η υποβάθμιση έρχεται νωρίτερα από την προβλεπόμενη επόμενη έκθεση του οίκου αξιολόγησης, καθώς ήταν προγραμματισμένο η Fitch να εξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 15 Μαΐου.

Το δημοσίευμα του βρετανικού Economist έχει τίτλο "Κάτω από τη σκιά της Γερμανίας" και υπότιτλο "Η Γερμανία συμβιβάζεται με έναν ακατάστατο κόσμο". Ο αρθρογράφος αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον τρόπο που το Βερολίνο αντιμετώπισε την κρίση στη χώρα μας, αλλά και στην απροθυμία του Βερολίνου να αναλάβει ηγετικό ρόλο, εξαιτίας του παρελθόντος. Επίσης φιλοξενεί και ένα σκίτσο της καγκελαρίου Μέρκελ που κρατάει στο χέρι της έναν Φοίνικα ο οποίος συμβολίζει την ειρήνη, αλλά που αντανακλάται στον τοίχο ως το πουλί που ήταν το έμβλημα του Τρίτου Ράιχ.

Το περιοδικό Spiegel, με τίτλο "Το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων δημιουργεί νέα τρύπα δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό", αναφέρει σε δημοσίευμα στο διαδίκτυο ότι οι ειδικοί υπολογίζουν πως η επιπλέον "τρύπα" στον προϋπολογισμό φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια, γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σχόλια