Οικονομία

Σταθερή ροή πόρων για τους παραγωγούς ζητά ο Μ.Κύρκος

Με παρέμβαση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ζητάει  ενημέρωση για το σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που  ανέλαβε η κυβέρνηση το 2014, προκειμένου να επιτύχει η χώρα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές  που χρειάζεται ο γεωργικός τομέας και να μην κινδυνεύσει να απωλέσει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια στον τομέα της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης λόγω αδράνειας.

Σύμφωνα με τον κ. Κύρκο, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις και ο νέος υπουργός φαίνεται πως δεν τις έχει ακόμη στις προτεραιότητες του. 

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) διαθέτει για την ελληνική γεωργία την προγραμματική περίοδο 2014-20 εγκεκριμένους πόρους άνω των 19 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά το σύνολο των πόρων που θα λάβουν μαζί όλοι οι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, αναλογικά προς το γεωργικό ΑΕΠ ξεπερνούν αυτά που λαμβάνει κάθε άλλο κράτος μέλος.

Αντί όμως αυτοί οι πόροι να αξιοποιούνται, καταφέρνουμε να τους χάνουμε ως πρόστιμα (και μάλιστα εκ των προτέρων) λόγω της μη σωστής χρήσης των κοινοτικών πόρων από τη χώρα μας και της χαλαρότητας του συστήματος ελέγχου.

Με αφορμή την ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού υποστήριξε, όπως γράφει το in.gr πως η κατασπατάληση πόρων με αδιαφανή κριτήρια και η συστηματική παραβίαση κοινοτικών κανόνων έφερε το τραγικό ρεκόρ της χώρας στην επιβολή προστίμων, άνω του ενός δισ. ευρώ μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το οποίο -όπως είπε- είναι αδιανόητο να συμβαίνει στις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικών στερήσεων. «Σε αντίθεση με άλλους τομείς που δέχονται εντονότατους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η ΚΑΠ διαθέτει τεράστιους πόρους για την Ελλάδα - οι διαθέσιμοι πόροι των άμεσων ενισχύσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, να εκπληρώσει τις πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι απέναντι στην Τρόικα αλλά κυρίως απέναντι στον έλληνα γεωργό και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια σταθερή ροή πόρων μέχρι το 2020» κατέληξε ο κ. Κύρκος.

Σχόλια