Οικονομία

Λένε "όχι" στα ναρκωτικά δημιουργώντας

Λένε "όχι" στα ναρκωτικά και κλείνουν το μάτι στη ζωή. Σπάνε τα δεσμά με το λευκό θάνατο και κοιτούν μπροστά κάνοντας ξανά όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Ο λόγος για την ομάδα των πρώην εξαρτημένων από την κόλαση των ναρκωτικών, του αλκοόλ και κάθε άλλης επικίνδυνης ουσίας ατόμων, που εδώ και περίπου εννέα χρόνια ακολουθούν έναν πιο ευχάριστο και εποικοδομητικό δρόμο, αυτό των καταστημάτων του Σωματείου "ΡΕΤΟ-Πρόκληση της Ελπίδας". Μια πόρτα πάντα ανοιχτή για κάθε εξαρτημένο που θέλει να κερδίσει τη ζωή.

Ξεκινώντας πριν από πολλά χρόνια από την Ισπανία (οπότε και το "ΡΕΤΟ Ελλάς" γίνεται μέλος του "RETO a la Espetanza"), έφτασε σήμερα να εξαπλώνεται σε 29 κράτη ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2006, ενώ στο Ηράκλειο λειτουργεί στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη 31, περίπου 5 χρόνια τώρα, με τον ίδιο σκοπό: να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις.

Εθελοντές, πρώην χρήστες περισυλλέγουν παλιά έπιπλα και αντικείμενα, τα επισκευάζουν και στη συνέχεια τα μεταπωλούν σε προσιτές τιμές.

Πρόκειται για μια αναγνωρισμένη μη κρατική οργάνωση με κοινωφελή, κοινωνικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και σκοπό την ψυχική, πολιτιστική, υλική και πνευματική βοήθεια στους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και ιδιαίτερα στους τοξικομανείς. Αυτήν τη στιγμή αποτελείται από εκατοντάδες Έλληνες εθελοντές, οι οποίοι στεγάζονται σε στέγες που το σωματείο διαθέτει. Στο Ηράκλειο, η στέγη αυτή βρίσκεται στις Γούβες, στην οποία αυτή τη στιγμή βρίσκουν στήριξη πρώην χρήστες, οι οποίοι παράλληλα προσφέρουν την εθελοντική τους βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο στις δραστηριότητες που το Σωματείο αναπτύσσει στην κοινωνία.

Το πέρασμά τους από τη φυλακή του εθισμού τους στις ουσίες προς την απεξάρτηση έγινε με τη στήριξη του κόσμου, την ενασχόλησή τους με διάφορες άλλες δραστηριότητες, με τη βοήθεια του Θεού, αλλά με βασικό συστατικό τη δύναμη της θέλησης!

Μέσα από τη δημιουργία οι πρώην χρήστες βρίσκουν ένα σύμμαχο στη μάχη τους κατά της απεξάρτησης.

Η κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών γίνεται μέσα από δικές τους εργασίες, μιας και δεν έχουν αιτηθεί κρατική οικονομική ενίσχυση. Μία από αυτές είναι η περισυλλογή και επισκευή αντικειμένων, επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων, κ.λπ., λίγο πριν αυτά καταλήξουν ως μη χρήσιμα από τα νοικοκυριά στον κάλαθο των αχρήστων, με σκοπό τη μεταπώλησή τους σε πολύ προσιτές τιμές στα πέντε μαγαζιά που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και με τα έσοδα να διατίθενται για τη βοήθεια του τοξικομανούς και την πρόληψη κατά των ναρκωτικών.

Όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό τους είναι ο κόσμος, που αντιλαμβάνεται πως με τη βοήθειά του σώζει ένα παιδί από το κύκλωμα των ναρκωτικών.

Τα μέλη του ΡΕΤΟ μαζεύουν αντικείμενα - έπιπλα, αντίκες, είδη υγιεινής, ρούχα ηλεκτρικές συσκευές, τρόφιμα, σίδερα, υλικά οικοδομών κ.λπ. - τα οποία αξιοποιούν, με δωρεάν περισυλλογή από τη διεύθυνση του κάθε πολίτη. Τα περισσότερα από αυτά τα μεταποιούν και τα μεταπωλούν σε προσιτές τιμές, με τα έσοδα από τις πωλήσεις να χρησιμοποιούνται για τη βοήθεια στον τοξικομανή και στην πρόληψη της τοξικομανίας.

Η ΡΕΤΟ Ελλάς στο Ηράκλειο λειτουργεί από το 2006 στην οδό Χριστομιχάλη 31.

Με σύνθημα "Μην πετάτε τίποτα. Πάρτε μας στο 2810/311.155", τα μέλη του ΡΕΤΟ καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στη δράση αυτήν. Αν κάποιος πολίτης έχει κάποιο αντικείμενο που δεν το χρειάζεται και θα καταλήξει στα σκουπίδια, μπορεί να καλέσει στο κατάστημα ΡΕΤΟ, στο Ηράκλειο, σκεπτόμενος ότι με την κίνησή του αυτή κρατάει στη ζωή έναν πρώην τοξικομανή.

Τα παλιά, άχρηστα αντικείμενα επισκευάζονται από τα παιδιά, πρώην εξαρτημένους που μετέχουν στο πρόγραμμα, γεγονός που τους κάνει από τη μια να αισθάνονται και πάλι οι ίδιοι δυνατοί και από την άλλη χρήσιμους να προσφέρουν σε όσους θέλουν να βοηθηθούν τη στήριξη που τους χρειάζεται, καλύπτοντας έτσι τα βασικά καθημερινά τους έξοδα.

Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του Σωματείου "ΡΕΤΟ Ελλάς" είναι η ενημέρωση και η καθοδήγηση στα εξαρτημένα άτομα που επιθυμούν να εισαχθούν στα προγράμματα απεξάρτησης, η ενημέρωση και η υποστήριξη της οικογένειας των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ναρκωτικές ουσίες, ώστε να βελτιωθεί και να αποκατασταθεί η σχέση τους με το οικογενειακό περιβάλλον, και η οργάνωση προληπτικών ενημερώσεων σε σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και σε ΤΕΣ, ΤΕΛ, σωφρονιστικά καταστήματα και άλλα, διαμέσου εκδηλώσεων με θέατρο, μουσική, τραγούδια και μαρτυρίες ατόμων που έχουν απεξαρτηθεί. Σκοπός είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη των εφήβων όσον αφορά το θέμα των ναρκωτικών και των επιπτώσεων της πιθανής εξάρτησης, η πρόληψη από επικίνδυνες συμπεριφορές και η πρόσκληση για καθαρή ζωή και οικογενειακή ένωση.

Παλιά έπιπλα, άχρηστα στους περισσότερους, ξαναπαίρνουν "ζωή" από τα χέρια των εθελοντών του ΡΕΤΟ Ελλάς.

Πρώτος στόχος η πρόληψη

Οι ενταγμένοι στο ΡΕΤΟ, έχοντας οι ίδιοι βιώσει δύσκολες καταστάσεις και έχοντας βρεθεί μπλεγμένοι στα δίχτυα του ύπουλου λευκού θανάτου, γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, δίνουν μεγάλη σημασία στην ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι έφηβοι, που μπορεί πολύ εύκολα να παρασυρθούν κατά το μεταβατικό εκείνο στάδιο αναζήτησης της ταυτότητάς τους μέχρι την ενηλικίωση. Την ίδια στιγμή όμως βρίσκονται στο πλάι και των ενηλίκων εκείνων που από τη μια στιγμή στην άλλη, λόγω των περίεργων παιχνιδιών που τους έπαιξε η μοίρα, αναγκάστηκαν να τα χάσουν όλα, οπότε και κυριευμένοι από την απελπισία και την απόγνωση οδηγήθηκαν στην αυτοκαταστροφή, είτε πνίγοντας την πίκρα τους στο αλκοόλ, είτε στις πρόσκαιρα ονειρεμένες παραισθήσεις που δημιουργούν οι ουσίες, σκοτώνοντας αργά το μυαλό και τελικά την ύπαρξή τους.

Πρωταρχικό όμως ρόλο στο μυαλό και στη σκέψη εκείνου που θέλει να απεξαρτηθεί παίζει η ανθρώπινη θέληση. Αυτός δηλαδή που ζητά βοήθεια να θέλει πραγματικά να βγει από το αδιέξοδο, να σταθεί στα πόδια του και να προχωρήσει μπροστά ελεύθερος πια, απεγκλωβισμένος από τα δεσμά των εξαρτήσεων. Όταν το παιδί δεν έχει πιστέψει βαθιά ότι θέλει να γίνει καλά, όσο και να προσπαθεί το κράτος, η οικογένειά του, αλλά και τα μέλη του ΡΕΤΟ με τη σειρά τους, όπως και το κάθε κέντρο απεξάρτησης, το θετικό αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Το δύσκολο είναι να βγεις από αυτό το λαβύρινθο, και αυτό γιατί η απελευθέρωση, το πέταγμα από την κόλαση στον παράδεισο θέλει πίστη, θέληση, υπομονή και φυσικά την ανθρώπινη και κοινωνική στήριξη.

Όλα τα έσοδα από το ΡΕΤΟ Ελλάς διατίθενται για τη βοήθεια τοξικομανών και τον αγώνα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών.

Τα ευχαριστώ του ΡΕΤΟ

Καταλήγοντας, τα μέλη του ΡΕΤΟ Ηρακλείου ευχαριστούν τους πολίτες εκείνους που όλο αυτό το διάστημα στηρίζουν την προσπάθειά τους λέγοντας: «Πάνω από όλα θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις εταιρείες που μας στηρίζουν από την αρχή των δραστηριοτήτων μας μέχρι σήμερα. Παράλληλα θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη σε κάθε άνθρωπο που κάποια στιγμή ίσως είχε μείνει δυσαρεστημένος από το δυναμικό μας. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά πράγματα να βελτιώσουμε και αυτό έχουμε θέσει ως στόχο.

Πάντως, στο κατάστημα ΡΕΤΟ Ηρακλείου όσοι το επισκεφτείτε σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα καλύπτει τις ανάγκες σας. Εμείς σήμερα μέσα από τις φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε σάς δίνουμε μια γεύση από το τι όμορφα και καλαίσθητα μεταποιημένα αντικείμενα μπορείτε να δείτε εκεί, ικανοποιώντας κάθε σας ανάγκη αρκετά οικονομικά.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια