default-image

Τουσκ: "Πιο σημαντικές από τις δικές μας οι προθέσεις Τσίπρα"

Οικονομία
Τουσκ: "Πιο σημαντικές από τις δικές μας οι προθέσεις Τσίπρα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επταμερής συνάντηση που διαδέχτηκε τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της οποίας ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ζ.Κ.Γιουνκέρ και του Ντόναλντ Τουσκ.

Τη συνέντευξη Τύπου μονοπώλησε το θέμα της Ουκρανίας ενώ δεν έλειψαν και δύο ερωτήσεις από δημοσιογράφους για το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο, και οι δύο άνδρες απέφυγαν να απαντήσουν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του κ. Τσίπρα και όχι δικό μας, οπότε οι δικές του προθέσεις είναι πιο σημαντικές από τις δικές μας. Δεν είναι χρήσιμο να εκδηλώσουμε τις προθέσεις μας αλλά να ακούσετε τα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι «η διάρκεια των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα συνδεθεί ξεκάθαρα με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ που επέτρεψαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός επί του πεδίου, κάτι που σημαίνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβάλλονται μέχρι το τέλος του 2015».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επταμερούς συνάντησης θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Αγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολαντ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Φρανσουά Ολάντ, η Αγκελα Μέρκελ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Ούβε Κορσέπιους, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο τελευταίος σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα είπε ότι έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος με την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα μπορέσει να οδηγήσει σε μία συμφωνία. Ο Oλλανδός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες» πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της Ευρωομάδας. «Ο χρόνος εξαντλείται. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, επομένως χρειάζεται πραγματικά να πιάσουμε δουλειά», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του κ. Ντάισελμπλουμ στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με αίτημα του κ. Αλέξη Τσίπρα, γίνεται έπειτα από πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εκπροσωπούνται τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News