default-image

Μοσκοβισί: "Δε θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος"

Οικονομία
Μοσκοβισί: "Δε θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη με οποιοδήποτε κόστος, αναφέρει σε συνέντευξή του στην γερμανική Die Welt, ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, αν και δήλωσε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη νομισματική ένωση.

«Το Eurogroup έχει τη βούληση να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν. Η δουλειά μας ωστόσο δεν είναι να το οργανώσουμε αυτό αλλά να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί στην Die Welt.

«Δε θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε κόστος, αλλά υπό αυστηρούς όρους οι οποίοι είναι αποδεκτοί και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε τρίτο πακέτο πρέπει να μοιάζει διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ευρωζώνη ήταν σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, αλλά προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, και πάλι θα προκαλούσε μεγάλη πολιτική ζημιά. «Όλοι θα ρωτούσαν, ποιο κράτος-μέλος είναι το επόμενο;».

Sapιn: Ατυχήματα συμβαίνουν όταν χάνεται ο έλεγχος των λόγων

Στο μεταξύ Για την αποφυγή «ατυχήματος» με την Ελλάδα, έκανε λόγο σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του γαλλικού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το capital.gr.

«Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει ατύχημα (εξόδου)», δήλωσε και επισήμανε: «Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός και γι' αυτό ανήκει στον καθένα, τόσο στη μια πλευρά όσο και στην άλλη, να ελέγχει τα λόγια του. Και τούτο διότι σε αυτό τον τομέα, συμβαίνουν ατυχήματα όταν κανείς χάνει τον έλεγχο των λόγων του και όχι ότι δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες».

Η ΕΕ δεν ασκεί βέτο στο ν/σ για την καταπολέμηση της φτώχειας

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici αρνήθηκε σήμερα ότι η ΕΕ προσπαθεί να σταματήσει την ελληνική κυβέρνηση από την ψήφιση του νόμου για την ανακούφιση των φτωχών όταν ζήτησε προηγούμενη διαβούλευση σχετικά με το νομοσχέδιο πριν την κατάθεσή του στο κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κληθείς να σχολιάσει στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ένας αξιωματούχος της Κομισιόν επιχείρησε να αποτρέψει την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν τίθεται ζήτημα να θέσουμε οποιουδήποτε είδους βέτο στο ανθρωπιστικό νομοσχέδιο, όπως είδα να μεταδίδουν ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση».

Αντιθέτως, είπε, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει δεσμευθεί να βοηθήσει αυτούς τους Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρέους. Ωστόσο, ο αξιωματούχος της Κομισιόν, Declan Costello ήταν σωστό να υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές της 20ης Φεβρουαρίου, θα πρέπει να διαβουλεύεται με τους πιστωτές πριν την κατάθεση νομοσχεδίων.

Αυτό, είπε ο Μοσκοβισί, είναι για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στον προϋπολογισμό από τα μέτρα που νομοθετούνται.     

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News