Οικονομία

Εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση προτείνει ο Βαρουφάκης

Μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing), η οποία να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, πρότεινε -σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- μιλώντας σήμερα στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι του Κόμο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Διευκρίνισε, δε, ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών», ενώ «θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει [...]. Αυτό το είδος του Quantitative Easing, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα προσφέρει απευθείας στήριξη στις επενδύσεις».

Δήλωσε μάλιστα ο Έλληνας υπουργός πως θα του άρεσε αυτό το προτεινόμενο Quantitative Easing να ονομαστεί «πρόγραμμα Μέρκελ», όπως αναμεταδίδει το ethnos.gr.

Νωρίτερα, στην ομιλία του -σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ- ο κ. Βαρουφάκης είχε σημειώσει: «Δόθηκαν δάνεια σε χώρες που διατηρούν χρέη, όπως η χώρα μου, με ειδικές διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μετάθεση εν δυνάμει απωλειών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Με τον τρόπο αυτόν, όλο το βάρος της κρίσης έπεφτε πάνω στις χώρες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη δυσκολία. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές, στις χρηματαγορές, επί περίπου μια διετία. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος την κατάσταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012. Δυστυχώς, η πετυχημένη αυτή παρέμβαση, έστω και αν ηρέμησε τις χρηματαγορές, ώθησε την κρίση να παρουσιάσει μετάσταση στην πραγματική οικονομία. Με μια ασύμμετρη επίθεση κατά των επενδύσεων, σε μια στιγμή που αναπτυσσόταν μια κρίση εμπιστοσύνης, με αποπληθωριστικές δυνάμεις σε όλη την ήπειρό μας. Και στην περίπτωση αυτή ο Μάριο Ντράγκι παρενέβη διαμέσου του Quantitative Easing. H κρίση κορυφώθηκε στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχασε εγκυρότητα στα μάτια των πολιτών της και μεγάλος μέρος της αξιοπιστίας της έναντι του υπόλοιπου πλανήτη. Θεωρητικά η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης ενότητας και σταθερότητας, αλλά στην πράξη τα πιο σοβαρά της προβλήματα επανεθνικοποιήθηκαν».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Yπάρχει, λοιπόν, μια υπαρξιακή κρίση, η οποία είναι εντελώς άσχετη με την Ελλάδα. Μια κρίση, η οποία επιδεινώνεται και δε βελτιώνεται, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις. Αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Ούτε η φορολογικά "ενάρετη" συμπεριφορά, ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Το να μείνουμε αγκυλωμένοι σε συζητήσεις του παρελθόντος, για τη μείωση ή την αύξηση του ελλείμματος, για τον προϋπολογισμό της Ρώμης ή των Παρισίων, είναι στείρες συζητήσεις. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, με μια καινούργια λογική. Πρέπει να αποδράσουμε από τις φυλακές των ψεύτικων διλημμάτων, από τις ψεύτικες επιλογές ανάμεσα σε σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα».

«Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει, τόσο περισσότερο θα μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια»

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση οικονομικών ηγετών που οργανώθηκε στο Τσερνόμπιο, στην επαρχία του Κόμο, στη βόρεια Ιταλία, δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών υποσχέσεων για αργότερα ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "Corriere Della Sera".

«Δεν είμαστε λαϊκιστές, δεν υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν», είπε.

«Είμαστε έτοιμοι να αναστείλουμε για αργότερα την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, αν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, ενώ θέλουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι τέλους. Όμως ζητούμε από τους εταίρους μας να μας βοηθήσουν για να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα σταθεροποιηθεί η οικονομία μας, τόσο ταχύτερος θα είναι ο ρυθμός της αποπληρωμής μας», διευκρίνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως η ιδέα του είναι «να μετατραπεί το χρέος σε ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει, τόσο περισσότερο θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τα δάνεια», ενώ ζήτησε «να εξελιχθεί η ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ελληνικό πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως η συζήτηση δεν αφορά θεϊκούς κανόνες, αλλά καταναγκασμούς που δεν υφίσταντο πριν από το 2010» για την ελληνική οικονομία».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν "Τα Νέα" online, απέκλεισε κατηγορηματικά την αναζήτηση μιας λύσης εκτός Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δε θα ζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό. Καλλιεργούμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Όμως το πρόβλημά μας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο θα επιλύσουμε εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχόλια