Οικονομία

Οργή για το "μπλόκο" στις επιδοτήσεις

Ως "εκρηκτικό" χαρακτηρίζει το πρόβλημα των μπλοκαρισμένων επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων της Κρήτης ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, τονίζοντας πως αν ένας αγρότης έχει προηγούμενα με ένα κτηνοτρόφο και τον καταγγείλει για αγροζημιές από τα ζώα του, αμέσως και χωρίς να εξεταστεί η καταγγελία του αγρότη μπλοκάρει η επιδότηση του κτηνοτρόφου.

Ο συνεταιριστής κάνει λόγο για ένα ιδιότυπο καθεστώς που στην Κρήτη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται, την ώρα που αγωνίζονται για να σταθούν στα πόδια τους, στην κόψη του ξυραφιού!

Η "Νέα Κρήτη" συνεχίζει το ρεπορτάζ, βγάζοντας προς τα έξω την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων αυτών που, με τις γνωστές παραβατικές εξαιρέσεις, είναι άνθρωποι βιοπαλαιστές, που παλεύουν αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις να στηρίξουν τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις και να μας δώσουν το γάλα, το κρέας και το τυρί, για τις διατροφικές μας ανάγκες.

«Το πρόβλημα είναι γνωστό. Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως. Αλλά αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο το πρόβλημα αυτό. Ο κτηνοτρόφος σήμερα αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα από άλλους συναδέλφους που είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κτηνοτρόφος στην Κρήτη είναι στοχοποιημένος από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ηρακλείου.

Παρακάτω εξηγεί ότι «όταν ένας κτηνοτρόφος πέφτει σε ένα παράπτωμα για τον οποιονδήποτε λόγο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει την επιδότηση που περιμένει και σε αυτά τα χρήματα έχει στηρίξει όλες του τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του να μην μπορέσει να την πάρει για ένα, δύο, τρία χρόνια και πολλές φορές και καθόλου. Αυτό για μένα είναι άδικο, είναι απαράδεκτο, είναι αδιανόητο».

«Ούτε παιδεραστές»

«Ούτε οι παιδεραστές δεν αντιμετωπίζονται έτσι», καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Στρατάκης λέγοντας: «Ζούμε σε ένα κράτος όπου βλέπουμε κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες, όταν πέφτουν σε πολύ μεγαλύτερα παραπτώματα, να μην αντιμετωπίζονται έτσι. Για παράδειγμα, έχουμε δει - και είμαστε όλοι εξοργισμένοι - κοινωνικούς λειτουργούς που είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει, παιδεραστές, οι οποίοι συλλαμβάνονται, αλλά επειδή είναι στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούν ούτε να απολυθούν. Ή για να απολυθούν χρειάζονται πολλά χρόνια μέχρι τότε και στο μεταξύ εξακολουθούν κανονικά να παίρνουν το μισθό τους»!

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής τονίζει πως πρόκειται για πάρα πολλούς κτηνοτρόφους στην Κρήτη που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα, έχοντας δει να τους μπλοκάρουν τις επιδοτήσεις τους. Και τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αναθεωρηθεί αυτό το καθεστώς, που ισχύει και εφαρμόζεται μόνο στην Κρήτη. «Μόνο εμείς στην Κρήτη έχουμε αυτή την πρωτοτυπία», λέει.

Ο κ. Στρατάκης τονίζει συγκεκριμένα ότι, εφόσον ο κτηνοτρόφος διαπράξει ένα αδίκημα, δε λέει κανείς να μην τιμωρηθεί γι' αυτό. Αλλά είναι αδιανόητο αμέσως και χωρίς να έχει γίνει δίκη να του μπλοκάρουν την επιδότηση και να μένει μπλοκαρισμένη μέχρι να γίνει το δικαστήριο. Και όταν δικαιωθεί να αίρεται αυτό το μπλόκο, χωρίς και πάλι να είναι σίγουρο ότι αυτή η άρση θα επέλθει αμέσως μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια