default-image

Ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ: 798 ευρώ (!) μοίρασε στο Λασίθι

Κρήτη
Ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ: 798 ευρώ (!) μοίρασε στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρασκευή και 13 χθες, ο ΕΛΓΑ είχε προγραμματίσει να καταβάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.098 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 22.603.467 ευρώ. Από αυτό το κονδύλι, η Κρήτη πήρε μόνο 44.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε αμπέλια, ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σιτηρά, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, καλοκαιρινές αροτραίες καλλιέργειες, κηπευτικά, βαμβάκια, ζαχαρότευτλα και καπνά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια για τα έτη 2014 και 2015. Η δημοσίευση του πίνακα των αποζημιώσεων ανά νομό ξεσήκωσε και πάλι την οργή των αγροτοσυνδικαλιστικών φορέων στο νομό Λασιθίου, όπου οι πληγέντες αγρότες θα μοιραστούν 792 ευρώ.

«Και αυτή η κατανομή των 22,6 εκατ. ευρώ δείχνει ανάγλυφα τους λόγους για τους οποίους ζητούμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να αποκτήσουμε και εμείς στην Κρήτη τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι συνάδελφοί μας στη βόρεια Ελλάδα, όπου μοιράζονται κάθε χρόνο το 95% των εισφορών των αγροτών της νότιας Ελλάδας. Αυτό ήταν μεταξύ των αιτημάτων που θέσαμε στον κ. Αποστόλου στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί του στο ΥΠΑΑΤ», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης, ο οποίος δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει ότι ο ΕΛΓΑ απέρριψε το αίτημα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της περυσινής περιόδου, όπου χάθηκε το 90% της παραγωγής ελαιολάδου στο Λασίθι, λόγω των άκαιρων λασποβροχών, των υψηλών θερμοκρασιών και της ανεμοθύελλας.

Ξεκίνησε η ενεργοποίηση

Στο μεταξύ ξεκίνησε χθες στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών της ΕΑΣΙ, χωρίς ιδιαίτερη πίεση, ουρές και συνωστισμό, η διαδικασία υποβολής αίτησης ενιαίας ενίσχυσης-δήλωσης καλλιέργειας (ΟΣΔΕ 2015).

«Πρόκειται για μια κρίσιμη διαδικασία, ειδικά φέτος, που λόγω της εισόδου στη νέα ΚΑΠ και της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων,αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς απ' τις δηλώσεις που τώρα θα υποβληθούν θα εξαρτηθούν οι επιδοτήσεις καθ' όλη την εξαετία 2015-2020.

Τονίζουμε ότι, λόγω των αλλαγών με τη νέα ΚΑΠ, τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα, παρατάσεις δε θα δοθούν και όποιος δεν υποβάλει εμπρόθεσμη δήλωση θα χάσει τις επιδοτήσεις, ασχέτως αν καλλιεργεί εκτάσεις ή εκτρέφει ζώα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Ο εντοπισμός, η κωδικοποίηση και η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων πραγματοποιείται από τα εκπαιδευμένα συνεργεία της Ένωσης Ιεράπετρας με βάση το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο.

«Το άρτια καταρτισμένο προσωπικό της Ένωσης Ιεράπετρας, η εμπειρία και η καλή οργάνωση του Συνεταιρισμού αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για τους αγρότες μας, οι οποίοι και δεν έχουν κάτι να ανησυχούν σε σχέση με τις αλλαγές που έχουν επέλθει, οφείλουν όμως να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και να συνεργάζονται με τα συνεργεία μας, διευκολύνοντας το δύσκολο αυτό έργο», προσθέτει ο κ. Δασκαλάκης.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων είναι:

1. Εκκαθαριστικό οικονομικού έτους 2014 (για όσους δεν έχουν καταθέσει Μητρώο Αγροτών).

2. Λογαριασμό τράπεζας (εφόσον επιθυμούν αλλαγή).

3. Ταυτότητα (αν έχει αλλάξει).

4. Ε9 (ιδιαίτερα όπου υπάρχουν μεταβολές).

5. Παραστατικά κατοχής αγροτεμαχίων (ενοικιαστήρια παλαιά και νέα ή τίτλους κατοχής για τα ιδιόκτητα, εκεί που δεν υπάρχει Ε9).

Επιπλέον, για τα βιολογικά απαιτούνται βεβαίωση ή καλλιεργητικό σχέδιο.

Οι αποζημιώσεις ανά νομό (σε ευρώ)

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News