Οικονομία

Αισιόδοξος ο Γ.Βαρουφάκης για συμφωνία μέχρι τις 20 Απριλίου

Τη βεβαιότητά του πως η Αθήνα θα μπορούσε να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να αποδεσμευθεί περαιτέρω βοήθεια, έως τις 20 Απριλίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να δήλωσε πως θα καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που διεξάγεται στο Κόμο ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της αποπληρωμής του χρέους της και ότι δεν αναζητά υποστήριξη εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου… Έχουμε μία δέσμευση, όλοι μας, να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έως τις 20 Απριλίου», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Επίσης σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία και νωρίτερα.

«Στο τέλος της ενδιάμεσης αυτής περιόδου, τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους "συμβατά κίνητρα"», είπε.

Σχετικά με το χρέος ανέφερε: «Από τη στιγμή που η δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε το χρέος εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να αναπτυχθούμε, η μακροπρόθεσμη πρότασή μας προς τους εταίρους μας, είναι όχι μόνον ότι θα τους καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δανείσει, σε ο,τι αφορά την ονομαστική τους αξία, αλλά θα τους καταβληθεί ένα συνολικό ποσό που θα υπερβαίνει την ονομαστική αυτή αξία. Είναι πολύ σημαντικό. Δε θέλουμε να επιστρέψουμε το χρέος μόνον με αναφορά στην ονομαστική αξία, αλλά να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα, με αναφορά στην καθαρή τους αξία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπογραφεί ένα είδος συμβολαίου».

Πληροφορίες για καθυστέρηση κάποιων προεκλογικών υποσχέσεων.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε πως ελπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί την ίδια ευελιξία του 2012  και ότι «η Ελλάδα δεν ζητά βοήθειες εκτός Ευρώπης».

Επίσης είπε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών. Δεν είμαστε λαϊκιστές, τα μέτρα του προγράμματός μας αφορούν μόνον όποιον βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας», ολοκλήρωσε ο υπουργός οικονομικών.

Η λογική των αντιπαραθέσεων ανήκει στο παρελθόν

«Η λογική των αντιπαραθέσεων και των αντιπάλων συμμαχιών του 20ου αιώνα ανήκει στο παρελθόν. Ως Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, θελήσαμε να εγγυηθούμε ένα νέο σημείο εκκίνησης, υιοθετώντας μια νέα λογική, εκείνη της συνεργασίας, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, αλλά και εκτός των συνόρων της»,

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στον χώρο του φόρουμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Δεν θέλω να απαντήσω στον Σόϊμπλε από ένα τόσο όμορφο μέρος».

Σχόλια