Οικονομία

Βερολίνο: Καμία έριδα με την Ελλάδα

Τις εικασίες περί έριδος της Γερμανίας με την Ελλάδα απέρριψε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε πάντα ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Επισήμανε δε ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας ανήκει στο σύνολο της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι η κ. Μέρκελ θα μπορεί να συνεχίσει να δικαιολογεί τον πολιτικό της στόχο, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν υπάρχει προσωπική έριδα, ούτε αντιμετωπίζουμε το θέμα της Ελλάδας ως διμερές», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ και αναφερόμενος σε σημερινή δημοσκόπηση, η οποία δείχνει αρνητική διάθεση της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι της Ελλάδας, δήλωσε: «Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε εργάζονται για την ενίσχυση της Ευρωζώνης και για τη διατήρηση της συνοχής της. Στόχος μας παραμένει να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. Η κ. Μέρκελ το εξηγεί πάντα στην κοινή γνώμη και, αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε αυτός ο στόχος θα εξακολουθήσει να είναι εξηγήσιμος».

Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή κατάσταση των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πολύ περισσότερες πλευρές από το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και τόνισε: «Θέλουμε να είμαστε καλός φίλος και εταίρος της Ελλάδας. Αυτά που συνεισφέρουμε αυτό ακριβώς αποδεικνύουν».

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν είπε αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε -οου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «Grexit»- διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Αλλά», πρόσθεσε, «είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι η σειρά της Ελλάδας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί. Δεν υπάρχει λευκή επιταγή. Αρχή παραμένει η "βοήθεια έναντι ανταλλαγμάτων"» συνέχισε η εκπρόσωπος και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με τους θεσμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η γερμανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει σενάρια «Grexit», η κ. Φον Τισενχάουζεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της υπεύθυνα, αλλά διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επεξεργασμένα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόθεση επαναπροσλήψεων στο ελληνικό Δημόσιο, είπε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν αξιολογεί μεμονωμένες δηλώσεις ή ανακοινώσεις και παρέπεμψε στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, στις οποίες, ωστόσο -διευκρίνισε- δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο. «Το σημαντικό είναι, όταν θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης, να είναι σωστό το τελικό αποτέλεσμα. Δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε ενδιάμεσα βήματα», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε ρωτήθηκε ακόμη εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμπιστεύεται τον Έλληνα ομόλογό του, για να απαντήσει: «Ο κ. Βαρουφάκης είναι υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης. Το θέμα, λοιπόν, είναι η εμπιστοσύνη του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στη συναναστροφή με τον κ. Βαρουφάκη και ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Έχει, όμως, ξεκαθαρίσει και ότι επί της ουσίας υπάρχουν διαφορές, οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Σημαντικό τώρα είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης, αλλά υλοποίησης».

"Δηλώσεις πολιτικού αρχηγού και όχι υπ. Άμυνας οι δηλώσεις Καμμένου"

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου περί μεταναστών και τζιχαντιστών ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι οι απειλές δεν είναι ο τρόπος για να φέρει κανείς αποτελέσματα στην Ε.Ε. και τόνισε ότι δεν πρέπει να μετατρέπεται η μοίρα των μεταναστών σε εργαλείο εκμετάλλευσης.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ο Γενς Φλόσντορφ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και έκανε λόγο για δηλώσεις από την πλευρά του κ. Καμμένου, οι οποίες θα πρέπει να ερμηνευθούν μάλλον ως προερχόμενες από πολιτικό αρχηγό, παρά από υπουργό Άμυνας.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών πρόσθεσε μάλιστα ότι χθες η αρμόδια Ελληνίδα υπουργός στις Βρυξέλλες διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για τέτοιες κινήσεις.

Απαντώντας όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το διάβημα, στο οποίο προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Σαουσάν Σέμπλι αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενό του και έκανε λόγο για «κλασικό εργαλείο της διπλωματίας» το οποίο λαμβάνεται υπό όψιν. Ανέφερε δε ότι στη διπλωματία είναι σημαντικό να σέβεται κανείς την εμπιστευτικότητα.

Γερμανικές επανορθώσεις

Για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και το ενδεχόμενο κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι βέβαιο αν η ελληνική πλευρά το εννοούσε σοβαρά, για να παρέμβει ο κ. Ζάιμπερτ και να διευκρινίσει ότι «όλα όσα συζητώνται στην Ευρώπη για την Ελλάδα είναι σοβαρά και όπου είναι απαραίτητο, παραπέμπουμε στο Διεθνές Δίκαιο».

Ακόμη, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση που θέλει το πολιτικό και το νομικό θέμα να έχουν οριστικά διευθετηθεί και, ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο ο Νίκος Κοτζιάς πρότεινε σύσταση επιτροπής ειδικών, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν κάτι έχει νομικά διευθετηθεί, είναι νομικά διευθετημένο».

Σχόλια