default-image

Φεύγουν ή μένουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών;

Οικονομία
Φεύγουν ή μένουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιστωτές δήλωσαν άγνοια για τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν και τα τεχνικά κλιμάκια αναχωρούν - Μετά τη διάψευση των θεσμών, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν: «Εννοούσαμε ότι φεύγουν σήμερα... αν τελείωσαν οι διαβουλεύσεις»...

Ολοκληρώθηκαν "ξαφνικά" οι διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο "Χίλτον" ανάμεσα στα πρώτα τεχνικά κλιμάκια που έστειλαν οι δανειστές στην Αθήνα και τους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν κανονικά και τα μέλη του Brussels Group αναχωρούν, έχοντας λάβει τα στοιχεία που ζήτησαν από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν και έλαβαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στοιχεία που αφορούν στα δημοσιονομικά της χώρας. Οι δανειστές ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα αναμένονται άλλα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία έχουν επιφορτιστεί με το έργο να εξετάσουν, από κοινού με την Αθήνα, τα στοιχεία για τις τράπεζες και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Δεν έχει ωστόσο προγραμματιστεί, σύμφωνα με το protothema.gr, συγκεκριμένη ημερομηνία άφιξης των κλιμακίων αυτών.

Οι ουσιαστικές συζητήσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στα μέλη του κλιμακίου και τους Έλληνες ομόλογούς τους είχαν ως βασικό αντικείμενο το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό του 2015, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απραξία των τελευταίων αρκετών εβδομάδων, αλλά και τις προοπτικές για την ανάπτυξη.

Από το αποτέλεσμα της συζήτησης, όπως αναφέρει το protothema.gr, θα εξαρτηθεί αν θα απαιτηθούν νέα, διορθωτικά μέτρα, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα η δεύτερη τεχνική ομάδα, η οποία θα συλλέξει στοιχεία για τις τράπεζες και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγές, πάντως, από την πλευρά των δανειστών δήλωναν άγνοια για την ανακοίνωση περί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι θεσμοί δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα, ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ότι τις επόμενες μέρες θα έρθουν και άλλα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων, διαψεύδοντας, ουσιαστικά, ότι φεύγουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News