default-image

Στην τσιμπίδα της εφορίας οι αγρότες

Κρήτη
Στην τσιμπίδα της εφορίας οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα προλάβουν να... "γευτούν" το... "δώρο" που τους έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν τη ρίξει ο λαός οι αγρότες της χώρας, αφού για φέτος μόνο θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% για τα εισοδήματα του 2014 και για το... πρώτο ευρώ... Αυτό το σύστημα δε θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα, αφού από φέτος η νέα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το αφορολόγητο του εισοδήματος μέχρι και 12.000 ευρώ, που θα αρχίσει βέβαια να λειτουργεί στην πράξη από τον επόμενο χρόνο, αφού θα πιουν ωστόσο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδος το πικρό ποτήρι της προηγούμενης διακυβέρνησης!

Σε λίγες εβδομάδες θα έρθουν αντιμέτωποι με το φορολογικό εφιάλτη χιλιάδες αγρότες της Κρήτης, καθώς φέτος για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες καλούνται να πληρώσουν φόρο, με δεδομένο ότι δε θα έχουν πλέον ούτε ένα ευρώ εισοδήματος αφορολόγητο.

Για πρώτη φορά, εξάλλου, οι αγρότες θα φορολογηθούν με ένα συντελεστή 13% και δε θα έχουν κάποιο αφορολόγητο ποσό, όπως ίσχυε με τις προηγούμενες χρήσεις.

Για το σοκ που θα επέλθει με το εκκαθαριστικό, οι φοροτεχνικοί έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν τους αγρότες. Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας, το 2014 το καθαρό εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, σε αντίθεση με το φορολογικό έτος του 2013, οπότε και οι αγρότες είχαν αφορολόγητο έως και 9.500 ευρώ. Η φορολογική επιβάρυνση θα είναι σημαντική. Και ειδικά αγρότες που τα εισοδήματά τους είναι πάρα πολύ χαμηλά και μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν καθόλου φόρο.

Για παράδειγμα αγρότης που είχε το 2013 καθαρό εισόδημα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις ύψους 10.000 ευρώ και πλήρωσε φόρο εισοδήματος 100 ευρώ, φέτος με το ίδιο εισόδημα, με το εκκαθαριστικό που θα λάβει, θα του βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος 1.300 ευρώ! Ενώ θα του βεβαιωθεί και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή άλλα 715 ευρώ, με το συνολικό ποσό πληρωμής να ανέρχεται στα 2.015 ευρώ. Δηλαδή 1.915 ευρώ περισσότερα απ' όσα πλήρωσε το 2014...

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_2gjl5prl/

Στην τσιμπίδα... και χαμηλά εισοδήματα

Ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης εξηγεί: «Στη συνάντηση που είχαμε με τον αναπληρωτή υπουργό μάς διαβεβαίωσε ότι στα εισοδήματα του 2015 θα ισχύσει, όπως θα ισχύσει για όλους, και για τους αγρότες το 12.000 ευρώ αφορολόγητο ατομικό εισόδημα. Αλλά τονίζω ότι θα ισχύσει για τα εισοδήματα από 11/1/2015. Δε θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014.

Η φοροκαταιγίδα περιλαμβάνει ακόμη μια σημαντική παράμετρο. Στην τσιμπίδα των τεκμηρίων πιάνονται και οι αγρότες με χαμηλό εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση, κι αυτό διότι ο συντελεστής 13% από το πρώτο ευρώ θα υπολογίζεται επί του τεκμαρτού εισοδήματος, αφού αυτό θα είναι υψηλότερο του δηλωθέντος.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας αγρότης ο οποίος έχει δυο-τρία στρέμματα λιόφυτο, που μέχρι πρότινος πλήρωνε μηδενικό φόρο, καθότι το εισόδημά του υπολογιζόταν τεκμαρτώς και υπήρχε κι ένα αφορολόγητο ποσό, αυτή τη στιγμή θα φορολογηθεί έστω και ένα μικρό εισόδημα που έχει βγάλει από αυτό το λιόφυτο, με ένα συντελεστή 13%.

Για τους αγρότες της Κρήτης, πάντως, ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει από πέρυσι, οπότε και ψηφίστηκε η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, με δυναμικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News