Οικονομία

ΕΚΤ: Αυξήθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Την αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, οι οποίες αναφέρουν ότι το ύψος της αύξησης ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού φτάνει πλέον τα 69,4 δισ. ευρω, από 68,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας, μετακυλίοντας το βάρος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στην Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ-0,48% (ΤτΕ).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, η κίνηση αυτή υποδηλώνει σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο είχε αυξήσει την εξάρτησή του λόγω της αυξημένης εκροής καταθέσεων.

Όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της μηνιαίας λογιστικής κατάστασης της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να δανειστούν τον Ιανουάριο μέσω του μηχανισμού ELA περίπου 5,2 δισ. ευρώ. Συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ΕLΑ) έφθασε στο τέλος Ιανουαρίου στα 87,4 δισ. ευρώ από 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012.

Σχόλια