default-image

Ξέφραγο αμπέλι η ύπαιθρος: "Φέρτε πίσω τους αγροφύλακες"

Κρήτη
Ξέφραγο αμπέλι η ύπαιθρος: "Φέρτε πίσω τους αγροφύλακες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις των οποίων έχουν γίνει στόχος θρασύτατων συμμοριών, που οργανώνουν και εκτελούν νυχτερινές επιχειρήσεις «απαλλοτρίωσης» και παράνομης διακίνησης κηπευτικών, αγροτικών μηχανημάτων και εφοδίων, στη Νέα Ανατολή, το Στόμιο, τη Γρα Λυγιά, το Κεντρί, το Καπίστρι, τη Βαϊνιά και το Κάτω Χωριό, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των θυμάτων.

Η τελευταία επιχείρηση κλοπής κηπευτικών έγινε τη νύχτα της περασμένης Κυριακής πολύ κοντά στον οικισμό της Γρα Λυγιάς, σε καλλιέργεια μελιτζάνας του 30χρονου Δημήτρη Καρατζόγλου.

«Ήρθαμε στο θερμοκήπιο το πρωί της Δευτέρας με τον πατέρα μου για να δουλέψουμε, και μόλις ανοίξαμε την πόρτα, είδαμε να επικρατεί μια μεγάλη ακαταστασία, με πολλά φύλλα και μικρά μελιτζανάκια ανάμεσα στους διαδρόμους. Καταλάβαμε ότι κάποιοι είχαν εισβάλει στην καλλιέργειά μας, και δεν αργήσαμε να εντοπίσουμε στην ανατολική πλευρά του θερμοκηπίου μια μεγάλη σχισμή στο πλαστικό κάλυψης, η οποία είχε γίνει με μαχαίρι. Από αυτό το άνοιγμα μπήκαν στο θερμοκήπιο οι κλέφτες, που θα πρέπει να ήταν τουλάχιστον τρεις, εκτός από τον τσιλιαδόρο. Έμειναν, πιστεύω, πολλές ώρες μέσα στο θερμοκήπιο, μάζεψαν όλες τις μελιτζάνες που είχαν φτάσει στο στάδιο της συγκομιδής, με το φως μάλλον κάποιου φακού, τις έβαλαν στις κλούβες, τις μετέφεραν στον αγροτικό δρόμο, όπου σίγουρα τους περίμενε κάποιο αυτοκίνητο, τις φόρτωσαν και εξαφανίστηκαν», μας είπε ο Δημήτρης Καρατζόγλου.

«Πριν μια εβδομάδα, σε ένα άλλο θερμοκήπιο που έχουμε σε άλλη περιοχή δυτικά της Γρα Λυγιάς, μπήκαν πάλι κλέφτες τη νύχτα, και μάζεψαν όλες τις πιπεριές πριν προλάβουμε να τις συγκομίσουμε. Σήμερα πήγα και κατέθεσα μήνυση κατ' αγνώστων, αλλά δεν ελπίζω ότι θα βρεθούν οι δράστες», πρόσθεσε ο Δημήτρης Καρατζόγλου.

Στην ίδια περιοχή έχουν κλαπεί από θερμοκήπια αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα, ενώ οι κλέφτες δεν έχουν αφήσει ούτε και τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

«Η γειτονιά μας εδώ έξω από τον οικισμό της Γρα Λυγιάς έχει γίνει στόχος. Πριν από λίγο καιρό από διπλανό θερμοκήπιο οι κλέφτες μπήκαν τη νύχτα και πήραν το ψυγείο που είχε ο γείτονας για να πίνει λίγο κρύο νερό. Η περιοχή χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση. Οι περιπολίες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στην πόλη δεν αρκούν. Η ύπαιθρος είναι αφύλακτη. Οι κακοποιοί αλωνίζουν τις νύχτες και δεν υπολογίζουν τίποτε», μας είπε ο παραγωγός Μανόλης Χριστάκης.

Πολλά είναι όμως τα παράπονα και από αγρότες που καλλιεργούν βόρεια της Ιεράπετρας Οι περισσότεροι ενώ έχουν πέσει επανειλημμένα θύματα κλοπής δεν το έχουν δηλώσει και δεν έχουν καταθέσει μήνυση, καθώς δεν πιστεύουν ότι θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

«Στο θερμοκήπιο που διατηρώ μεταξύ Κάτω Χωριού και Κεντριού μπήκαν οι κλέφτες ένα βράδυ, μου πήραν όλες τις ντομάτες πάνω από τα φυτά και εξαφανίστηκαν, αφού πήραν μαζί τους και 250 άδειες πλαστικές κλούβες, προφανώς για να τις χρησιμοποιήσουν στην επόμενη επιχείρησή τους. Είμαστε στο έλεος των κακοποιών. Δεν μας προστατεύει κανείς», καταγγέλλει ο παραγωγός Σπύρος Ζαφειράκης.

Στόχος θρασύτατων ληστών τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας... Από το συγκεκριμένο δεν έχουν αφήσει ούτε έναν καρπό..!

Τέλος στην ασυδοσία… «Φέρτε πίσω την Αγροφυλακή»

Όπως στην περίπτωση του περιορισμού της ανεξέλεγκτης βόσκησης, έτσι και στην περίπτωση της πάταξης των κλοπών και της μικροεγκληματικότητας στην ύπαιθρο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν την επανασύσταση της Αγροφυλακής, υπό όρους. «Οι κλοπές και η ασυδοσία στην ύπαιθρο της Ιεράπετρας δεν είναι φαινόμενο τωρινό. Ξεκινούν από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, με κλοπές φυτών που έχουν μόλις φυτευτεί, με κλοπές λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων και φτάνουν την περίοδο της συγκομιδής όπως είναι τώρα, οπότε οι σπείρες βάζουν στόχο τελικά την παραγωγή, τον καρπό δηλαδή των καλλιεργειών, πριν προλάβει ο παραγωγός να πάρει το αποτέλεσμα του κόπου τόσων μηνών. Θεωρώ ότι η πολιτεία θα πρέπει να δει το θέμα της επανασύστασης της Αγροφυλακής, για να υπάρξει ένας έλεγχος και μια τάξη στην ύπαιθρο. Τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν μεγάλο λάθος η κατάργησή της», προσθέτει ο γεωπόνος και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανόλης Παπαδάκης.

Τα θύματα των τελευταίων κλοπών καλούν όποιον είδε η γνωρίζει οτιδήποτε για την εγκληματική δράση αυτών των συμμοριών, να δώσει στην Αστυνομία ακόμα και ανώνυμα ό,τι γνωρίζει, προκειμένου να σταματήσει εδώ αυτό το φαινόμενο, διαφορετικά απειλούν ότι θα ξεκινήσουν οι ίδιοι να οργανώνουν περιπολίες τις νυχτερινές ώρες στην ύπαιθρο, παίρνοντας το Νόμο στα χέρια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News